Verdensledere markerer 75-året for befrielsen af Auschwitz

Vladimir Putin, Emmanuel Macron og prins Charles er blandt de mange deltagere i Jerusalem.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er blandt de mange verdensledere, der i dag markerer 75-året for befrielsen af Auschwitz. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

Over 40 verdensledere er i dag samlet i den israelske by Jerusalem for at markere 75-året for, at koncentrationslejren Auschwitz blev befriet af sovjetiske styrker.

På under fire år udryddede det nazistiske regime mindst 1,1 millioner mennesker i lejren i det tyskbesatte Polen. Af dem var omkring 1 million jøder.

I løbet af dagen vil der være taler fra blandt andet:

- Israels premierminister, Benjamin Netanyahu

- Ruslands præsident, Vladimir Putin

- Prins Charles af Storbritannien

- Frankrigs præsident, Emmanuel Macron

- Tysklands forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier.

Også statsminister Mette Frederiksen er til stede i Jerusalem og vil nedlægge en krans på vegne af Danmark i forbindelse med mindehøjtideligheden.

Israels præsident Reuven Rivlin holdt tale i går aftes.

Overlagt udryddelse

Nazisternes systematiske folkemord på omkring seks millioner jøder under Anden Verdenskrig betegnes som Holocaust. Ordet kommer fra græsk og betyder "brændt" eller "brandoffer".

På hebræisk bruger man betegnelsen Shoah, som betyder "katastrofe".

Nazisterne kom til magten i Tyskland i 1933 og indførte hurtigt diskriminerende love rettet mod den jødiske befolkning i Tyskland.

Senere fulgte også organiseret vold, drab og tvangsforflyttelse til koncentrationslejrene. Her mistede millioner livet som følge af kummerlige forhold, underernæring og systematisk drab i gaskamre.

Folkedrabet var led i nazi-regimets plan om at udrydde de europæiske jøder. De systematiske drab foregik ikke kun i Tyskland, men blev udbredt til en lang række tyskbesatte områder på tværs af Europa.

Herunder i Polen, hvor koncentrationslejren Auschwitz blev centrum for nazisternes folkedrab.