Verdensledere mindes de dræbte i Srebrenica: 'Svigtet vil hjemsøge vores historie for altid'

Ledere fra både FN, EU og USA lagde ikke fingrene imellem, da de mindedes de dræbte ved folkemordet for 25 år siden.

De bosniske muslimer var i dag med til at mindes folkemordet i 1995. (Foto: ELVIS BARUKCIC © Scanpix)

For 25 år siden fandt det værste og mest grusomme folkemord på europæisk jord siden Anden Verdenskrig sted i den bosniske enklave Srebrenica.

Sorgen sidder stadig dybt i de mange efterladte til de 8.000 muslimske mænd og drenge, der på under to uger blev systematisk henrettet under krigen i Bosnien.

I dag blev de husket ved mindehøjtideligheder flere steder i verden - blandt andet på mindesmærket i Potocari ved Srebrenica i Bosnien-Hercegovina.

Her blev ni mænd begravet, som først er blevet identificeret for nyligt. Mange familier mangler fortsat at få vide, hvad der skete med deres elskede.

  • En bosnisk overlevende besøgte i dag mindesmærket for massakren sammen med sit barnebarn. (Foto: ELVIS BARUKCIC © Scanpix)
  • Selvom folkemordet fandt sted for 25 år siden, mangler mange mænd og drenge stadig at blive fundet og identificeret. I dag blev ni dræbte, som fornyligt blev identificeret, endelig begravede i Potocari ved mindesmærket. (Foto: ELVIS BARUKCIC © Scanpix)
  • Nogle af de dræbte får endelig fred. (Foto: ELVIS BARUKCIC © Scanpix)
  • Sorgen sidder stadig dybt i de mange efterladte. (Foto: ELVIS BARUKCIC © Scanpix)
  • De bosniske muslimer bad en bøn under dagens mindehøjtidelighed. (Foto: FEHIM DEMIR © Scanpix)
  • Det var ikke kun i Bosnien-Hercegovina, at man mindede de dræbte. Her tændes der lys i Kosovos hovedstad Pristina. (Foto: ARMEND NIMANI © Scanpix)
1 / 6

Også verdens ledere var i dag med til at mindes de dræbte. Grundet coronapandemien var de med over en videoforbindelse. Herunder kan du læse deres ord om folkemordet i Srebrenica.

Bill Clinton, USA's præsident fra 1993-2001

Bill Clinton var amerikansk præsident under folkemordet i 1995. (Arkiv) (Foto: pool © Scanpix)

- 11. juli er meget mere end en mørk tid i Bosniens fortid. Det er også en påmindelse om de frygtelige konsekvenser, det har for os alle, når vi vender ryggen til vores fælles menneskelighed.

- Omkring i verden bliver konflikter i baseret på etnicitet, race og religion ved med at bringe uudholdelig elendighed og tab med sig for familierne. 25 år senere ser det ikke ud til, at vi har lært særlig meget mange steder i verden.

- Det er vigtigere end nogensinde før at huske, at i Bosnien og resten af verden kræver rigtigt demokrati oprigtig forpligtigelse til et inkluderende samfund.

Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen

Ursula von der Leyen håber, at de efterladte finder fred. (Arkiv) (Foto: pool © Scanpix)

- Efter et kvart århundrede er Srebrenica fortsat et åbent sår i Europas bevidsthed. Der er mødre, som aldrig har kunnet stede deres børn til hvile.

- Fordrevede familier, som aldrig har kunnet vende hjem. Overlevende som bliver ved med at vågne midt om natten. Som kvinde, mor og kone kan jeg kun forsøge at forstå dybden af deres smerte.

- I har min dybeste sympati. 8.000 mistede liv. 8.000 tavse stemmer. Det er svært at forstå størrelsen af denne umådelige tragedie.

Antonio Guterres, FN's generalsekretær

Antonio Guterres mener, at man skal konfrontere fortiden for at genopbygge tilliden. (Foto: MICHAEL TEWELDE © Scanpix)

- Folkemordet i Srebrenica var den værste krigsforbrydelse på europæisk jord siden Anden Verdenskrig. 25 år senere hylder vi de tusindvis, der blev brutalt myrdet og forpligter os til ikke at glemme dem.

- Vi deler sorgen med deres familier, og dem som har familiemedlemmer, som stadig ikke er fundet. Og vi bekræfter på ny vores solidaritet med de overlevende.

- For et kvart århundrede siden svigtede FN og det internationale samfund befolkningen i Srebrenica. Som den tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan sagde, så vil dette svigt hjemsøge vores historie for altid. At konfrontere fortiden er en central del i forhold til at genopbygge tilliden.

Boris Johnson, premierminister i Storbritannien

Boris Johnson mener, at vi skylder ofrene at huske folkemordet. (Arkiv) (Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

- Mange familier ved fortsat ikke, hvad der skete med deres elskede. Mange gerningsmænd er ikke stillet til regnskab.

- Og der er dem, som foretrækker at glemme eller benægte, hvad der skete. Det må vi ikke lade ske.

- Vi skylder ofrene og fremtidens generationer at huske Srebrenica for at sikre, at det aldrig sker igen.

Mike Pompeo, USA's udenrigsminister

Mike Pompeo er amerikansk udenrigsminister. (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

- USA vil aldrig at glemme tragedien. Vi sørger med familierne, som utrætteligt søger retfærdighed for de 8.000 uskyldige liv, der gik tabt for alle de år siden.

- Dem af os, der husker, hvad der skete for et kvart århundrede siden, må skabe en mere fredelig, velhavende og demokratisk fremtid for den næste generation.

- Lad os skabee en fremtid, som vil komme alle mennesker til gode uanset race og religion, og lad os forene os i vore delte værdier, der bygger på vores rettigheder.

Facebook
Twitter