Vestager efter ny dobbeltrolle i Europa-Kommissionen: 'Lige nu spiller det'

Den danske EU-kommissær er bevidst om, at hun har meget at lære om sit nye ansvarsområde.

Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, skal blandt andet sørge for, at EU inden for 100 dage får en lovgivning om kunstig intelligens. (Foto: © HAYOUNG JEON, Scanpix)

Der bliver nok at se til for Margrethe Vestager i de kommende fem år.

I dag præsenterede den kommende formand for Europa-Kommissionen, tyskeren Ursula von der Leyen, sit nye kommissærhold. Og her får den radikale politiker lidt af en nøglerolle.

Udover at beholde sin nuværende post som EU’s konkurrencekommissær, hvor hun løbende har lagt arm med techgiganter som Google og Amazon, bliver hun også en af de tre ledende næstformænd i den nye kommission.

Her får Margrethe Vestager det overordnede ansvar for at sikre, at EU-landene er rustede til den digitale tidsalder og alle de nye udfordringer, der automatisk følger med.

- Jeg løber stadigvæk om morgenen. Det tror jeg er krævet, konstaterer Margrethe Vestager nøgternt.

'Lige nu spiller det'

Hun er dog glad for, at hun ikke behøver at pakke sit nuværende kommissærkontor ned, når den nuværende kommission stopper ved udgangen af oktober.

- Det er ikke mere end seks måneder siden, at jeg sagde, at jeg gerne ville være konkurrencekommissær igen. Der sagde folk: "Nej, nej. Det spiller ikke". Men lige nu spiller det.

Derudover er hun med egne ord "super, super ydmyg” over sine nye opgave med at fremtidssikre EU på det digitale område.

Ifølge Ursula von der Leyen er der blandt andet brug for at ruste det indre marked til den digitale tidsalder, forbedre cybersikkerheden samt sikre, at kunstig intelligens og big data blive udnyttet bedst muligt.

- Nye teknologier må ikke føre til nye værdier, understreger den kommende kommissionsformand i sit velkomstbrev til sin nye næstformand.

Ursula von der Leyen præsenterede i dag sit nye kommissærhold. Det træder efter planen til den 1. november. (Foto: © Kenzo Tribouillard, Scanpix)

Vil have flad, dansk struktur

Derudover vil den nye Europa-Kommission inden for de første 100 dage fremsætte et lovforslag, der skal sikre, at der bliver taget hånd om de menneskelige og etiske konsekvenser ved kunstig intelligens.

Margrethe Vestager erkender selv, at der er ”tusinde og to ting, jeg ikke ved, om den samlede, digitale opgave".

Derfor skal hun have et samarbejde op at stå med sine nye kommissærkollegaer, der efter planen går i gang med arbejdet den 1. november i år.

- Det, det kan blive en barriere for samarbejdet, er hierarkier og komplicerede måder, vi skal rapportere til hinanden på. Jeg tror, at vejen frem er sådan en almindelig, dansk tilgang med et lavt hierarki og forventninger til, at folk faktisk gerne vil, siger Margrethe Vestager.

Magten over privatlivet skal tilbage

Når hun ser på det digitale område, er der flere udfordringer forude.

Heriblandt hvordan de europæiske borgere får mere kontrol over de digitale spor, de efterlader, når de eksempelvis downloader spil eller køber ting i netbutikker.

- Det er noget værd for de virksomheder, der henter vores data. De får en betaling i, at vi får lov til at spille eller tracke et eller andet. Jeg tror, det er vigtigt for os at finde ud af, hvad vi selv kan bruge det til. Hvordan bliver vi selv dem, der har magten over vores privatliv, og hvad vi vil dele eller ej, siger Margrethe Vestager.

Hun peger samtidig på, at alle virksomheder står over for en helt grundlæggende digital omvæltning, hvis de vil overleve på sigt.

- I dag har vi to typer af virksomheder: Der er dem, der er digitale, og dem, der er ved at blive digitale. De virksomheder, der ikke er i en af de to kategorier, kommer vi måske ikke til at høre ret meget fra, understreger hun.

Godt med konkurrence fra Kina og USA

Margrethe Vestager afviser, at Europa halter efter lande Kina og USA, når det kommer til at skabe nye digitale produkter og virksomheder.

- Det er en velbevaret hemmelighed, at det går overraskende godt. Der er et super spændende startup-miljø i Paris, Berlin og omkring København. Og det er som om, at folk ikke er klar over, at der er utrolig mange begavede og opfindsomme mennesker her. Kunsten er at sørge for, at det bliver til noget, og at Google og andre ikke tager på giga shoppingtur herover og køber alle de spændende ideer med hjem, siger Margrethe Vestager.

Hun erkender, at der kan være sikkerhedspolitiske ting i, at udenlandske techvirksomheder sælger produkter på det europæiske marked. Men hun mener ikke, at der er brug for en mere europæisk orienteret industripolitik på det digitale område.

- Det har tjent os godt. Når vi handler med andre, er det ikke på grund af naivitet, men fordi det tjener os godt, siger hun og fortsætter:

- Når Google er stor, er det, fordi europæere godt kan lide deres produkter. De synes, det er godt at have en Gmail, og de kan godt lide at google ting. Jeg tror mere, man skal se det i det lys. Det er konkurrence, der gør, at man bliver bedre. Man skal ikke lukke den ude. Det kan tværtimod have det modsatte resultat.

Fire detaljer om den nye Europa-Kommission:

Kommissærernes politiske familier i Europa:

Sådan er kønsbalancen i den nye kommission:

Så mange gengangere er der:

Så mange har erfaring fra Europa-Parlamentet: