Vestager efter valg af ny formand: 'Ok, at Timmermans skal gå ind ad døren før mig'

Hvor stor den danske politikers magt i kommissionen bliver, afhænger af arbejdsområdernes fordeling.

Selvom det på papiret ligner et nederlag, at Ursula von der Leyen ønsker Frans Timmermans som første næstformand for kommissionen, så er der primært tale om protokolorden, siger Margrethe Vestager

Margrethe Vestager var kortvarigt i spil til posten som ny formand for EU-kommissionen, men så blev hun fejet af banen til fordel for tyske Ursula von der Leyen, der i går blev godkendt af Europa-Parlamentet.

Og selvom posten endte med at gå til en modkandidat, glæder den danske kommissær sig over, at det fra november - og for første gang - er en kvinde, der skal bestride den magtfulde post.

- Det er et fantastisk resultat, at vi nu har den første kvindelige formand (...) Jeg tror, hun bliver anderledes end de tidligere formænd. Mere tilstedeværende og mere direkte. Og det tror jeg, vi kommer til at sætte pris på, lød det fra EU-kommissær Margrethe Vestager.

At den nye kommissionsformand har stort fokus på klima, er ifølge Vestager også et plus.

- De sidste 14 dage har vi arbejdet på, at hun skulle blive valgt, og jeg har gjort mit for at skubbe på, de steder, hvor det var nødvendigt, så vores gruppe i parlamentet også følte sig set. Det er lykkedes, og det er jeg glad for.

Ambitiøse klimamål

Da Ursula von der Leyen tirsdag morgen præsenterede sit politiske program fra talerstolen i Europa-Parlamentet i Strasbourg, startede hun sin eksamen ud med at tale om Europas fremtid på klimaområdet.

For den nye formand er det målet, at reduktionen af CO2 i 2030 skal ligge på mindst 50 procent. Ikke nok, mente nogle parlamentarikere, blandt andre SF's medlem af Europa-Parlamentet, Kira Marie Peter-Hansen, som i går kaldte det uambitiøst at sætte barren lavere, end klimarådet anbefaler.

Margrethe Vestager maner dog til besindighed:

- Det er en meget stærk forpligtelse, når det kommer til klimaforandringer. Danmark ligger i den absolutte europæiske spids, når det kommer til klimamål. Målene i det her politiske program gør det muligt at få hele Europa med, mener kommissæren.

To gange nederlag?

Om Margrethe Vestager bliver ansvarlig for klimaområdet i kommissionen, vides ikke, og Margrethe Vestager var tirsdag aften ikke klar til at fortælle, hvilke arbejdsopgaver hun drømmer om at få.

Margrethe Vestager er indstillet til at blive en af tyskerens to næstformænd sammen med hollænderen Frans Timmermans fra den socialdemokratiske gruppe. Vestager er fra den liberale gruppe. (Foto: © Lisi Niesner, Scanpix)

- Det er svært at vælge. Der er mange store og vigtige områder i programmet. Vi kommer nok tættere på det snart, men lige nu synes jeg, det er svært at vælge. Vi har haft gode samtaler om samspillet med Frans Timmermans og de roller, der ligger til os, sagde hun.

Fordelingen af arbejdsområder i kommissionen har stor betydning for, hvilken magt Margrethe Vestager får, og selvom det på papiret ligner et nederlag, at Ursula von der Leyen ønsker Frans Timmermans som første næstformand for kommissionen, så er der primært tale om protokolorden, siger Margrethe Vestager:

- Vi har talt om, at vi er på niveau som næstformænd, men to mennesker kan ikke gå gennem en dør på samme tid. Hvis Timmermans skal gå før mig, er det bare helt i orden.

Krav om magt

Inden valget af kommissionsformand, blev Margrethe Vestager hyldet af medier, og også af statsledere.

Da det kom til stykket, var der dog hverken opbakning fra den franske præsident, Emmanuel Macron, eller tysklands kansler, Angela Merkel. Og på trods af, at EU's liberale forud for godkendelsen af Ursula von der Leyen, mandag fremførte krav til den nu nyvalgte kommissionsformand om, at Vestager og Timmermans skal sidestilles, så er det Timmermans, der på møder i kommissionen bliver afløser i formandens fravær.

I et brev til gruppen (tidligere ALDE) Renew Europes leder, Dacian Ciolos, har Ursula von der Leyen imidlertid gjort det klart, at der ikke er tale om en direkte degradering af den liberale næstformand.

Det var i går medvirkende til, at en række parlamentariskere i gruppen sagde ja til borgerlige von der Leyen. Før Margrethe Vestager formelt set kan kalde sig næstformand for kommissionen, skal hun i høring og godkendes af Europa-Parlamentet.