Vestager fortsætter skattejagten: Ikea under lup

Margrethe Vestager ventes at meddele, hun vil indlede en undersøgelse af Ikea.

Financial Times skriver, at Vestager vil indlede en undersøgelse af, om hvorvidt Ikea har modtaget ulovlig statsstøtte. Reuters/Eric Vidal (Foto: ERIC VIDAL © Scanpix)

I dag vil Margrethe Vestager, der er EU's konkurrencekommissær, iværksætte en undersøgelse af, om den svenske møbelgigant Ikea har modtaget ulovlig statsstøtte.

Det skriver det britiske medie Financial Times. Hun har endnu ikke selv meddelt det officielt, men ventes at gøre det senere i dag.

Ikea mistænkes for at have flyttet penge mellem en række selskaber i Holland, Luxembourg og Liechtenstein, hvor de har udnyttet særlige skatteordninger i de tre lande.

På den måde har de muligvis undgået at betale op mod 7,5 milliard kroner i EU mellem 2009 og 2014. Det mener den grønne blok i Europaparlamentet at have bevist i en rapport fra sidste år.

Kan ende med dyr skatteregning

I dag har Ikea faktisk hovedsæde i Holland, men har en række andre selskaber i lande som Luxembourg og Liechtenstein, og det er disse konstruktioner, Europakommissionen nu vil undersøge, fortæller DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Det Europakommissionen vil undersøge er, om den skatteaftale Ikea har lavet med den hollandske regering, i virkeligheden udgør en form for ulovlig statsstøtte.

Hvis det er tilfældet, kan det blive dyrt for møbelgiganten, uddyber EU-korrespondent Ole Ryborg.

- I så fald vil den hollandske stat skulle opkræve den manglende skat fra Ikea, som på den måde risikerer at få en stor skatteregning.

Vestager helmer ikke

Siden 2013 har Europakommissionen indledt en lang række sager mod multinationale selskaber, der mistænkes for at unddrage i skat.

Indtil videre er fire EU-medlemslande blevet beordret til at opkræve skat, i de sager Europakommissionen har åbnet. Det drejer sig om selskaberne Apple, Starbucks, Fiat og Amazon. Apple skal betale skat tilbage i Irland, Starbucks i Holland og Amazon og Fiats sager foregår i Luxembourg.

De fire firmaer skal betale milliarder tilbage i skat.

Og Margrethe Vestager er langt fra færdig med at undersøge, om multinationale selskaber betaler den skat, der er krævet af dem.

- Vores arbejde er slet ikke færdigt. Vi vil åbne for flere undersøgelser, hvis der er mistanke om ulovlig statsstøtte, sagde hun ifølge Financial Times i november.

Ifølge DR’s korrespondent i EU, Ole Ryborg, er den forestående undersøgelse dårligt nyt for Ikea.

- Når man først formelt går ud med, at man vil lave sådan en undersøgelse, som Margrethe Vestager menes at vil meddele senere i dag, så er der grund til at være bekymret.