Vestager: Google har spændt ben for folk med nye idéer

EU's konkurrencekommissær har givet Google EU-historiens største bøde for konkurrenceforvridning.

Margrethe Vestager mener, at Google har lagt ulovligt pres på telefonproducenter for at sikre Googles søgemaskine markedsdominans (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Dagens rekordstore bøde til tech-giganten Google har formentlig vakt glæde hos flere it-udviklere rundt omkring i Europa.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager udstedte nemlig en bøde på 32 milliarder kroner til Google for blandt andet at have lagt ulovligt pres på telefonproducenter for at sikre Googles søgemaskine markedsdominans.

Googles metoder har gjort det næsten umuligt for andre at udbyde nye søgemaskiner til forbrugerne, forklarer Margrethe Vestager:

- Sagen er startet, fordi der er nogen, der er kommet til konkurrencekommissionen og sagt: "vi vil super, super gerne vise forbrugerne, hvad vi har fundet på, vi har nye måder at gøre det på, og vi tror, at det her er bedre, men vi kan slet ikke komme i nærheden af forbrugeren for at vise det, vi vil præsentere."

Sager mod tech-giganter vokser

Det er ikke første gang, at konkurrencekommissæren udskriver en milliardbøde til Google og andre tech-virksomheder.

Men bøden har aldrig været så stor som den, Google fik i dag.

- Google har begået en stor ulovlighed, og derfor bliver bøden også stor, siger Margrethe Vestager.

Antallet af sager med større tech-firmaer er steget markant de seneste år.

I perioden fra 2015 til 2016 indledte EU lige så mange sager mod tech-virksomheder som EU gjorde mellem 2004-2014.

- En af grundene til, at antallet af sagerne er vokset er, at tech-firmaerne har udvidet deres arbejdsområde. Nu laver de også salg som for eksempel Google Store, og jo større virksomhed, jo flere muligheder for at bryde reglerne, fortæller DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

Vestager skruer op for tempoet

Dagens rekordbøde kommer efter tre års kulegravning af Android-styresystemet fra EU-kommissionen.

Margrethe Vestager har tidligere givet udtryk for, at hun vil skrue op for tempoet, når det gælder bødeudstedelser fra konkurrencekommissionen.

- Bøderne skal falde hurtigere, fordi det virker meget mere afskrækkende, hvis det sker i en fart, sagde hun.

Margrethe Vestager har også tidligere sagt, at man må lovgive sig til magten over store tech-giganter som Google.

- Det springene punkt er, om vi kan forstå de her selskaber godt nok til at lave en lovgivning, der gør at det er os selv, der bestemmer. Altså i stedet for nogle strateger og virksomhedsejere, der sidder meget langt væk, sagde konkurrencekommissæren til P1 Business.

Tech-sagerne forandrer samfundet

Sidste sommer pålagde hun Google en bøde på 18 milliarder for at misbruge sin dominans på internettet til at vise kunder hen til dens egne annoncer, også selvom det måske ikke er det mest relevante søgeresultat.

- Fundamentet for deres succeser er, at de leverer noget, vi godt kan lide, og som vi bruger. Men spørgsmålet er så, hvor meget vi vil give dem lov til at fylde. I nogle af mine sager ser jeg noget gammeldags. Nemlig grådighed, frygt og magt. Det er en giftig cocktail, sagde konkurrencekommissæren.

Margrethe Vestager pointerer dog også i dag, at konkurrencekommissionen ikke kun går efter de store tech-firmaer.

- Vi kører mange andre konkurrencesager, men det er tech-sagerne, der får stor opmærksomhed, fordi det er det, der forandrer vores samfund og vores forhold til hinanden.

Google anker nu dagens EU-afgørelse, lyder det i en første reaktion fra søgegiganten.

- Android har skabt mere frit valg for alle - ikke mindre. Det er et levende økosystem med let adgang til innovation og lave priser - netop klassiske kendetegn ved sund konkurrence, lyder det i en pressemeddelse fra Google.

Facebook
Twitter