Vestager holder fast: Vi skal kunne pengene tilbage, hvis flyrejsen bliver aflyst

Trods pres fra flere medlemslande afviser Europa-Kommissionen at suspendere EU's passagerrettigheder.

Tusindvis af flyafgange er blevet aflyst som følge af coronakrisen. Men Europa-Kommissionen fastholder, at passagererne skal kunne få deres penge tilbage, hvis de kræver det. (Foto: Ralph Orlowski © Scanpix)

Det kan godt være, at de europæiske flyselskaber er økonomisk presset for tiden. Men det betyder ikke, at de nu slipper for at betale pengene tilbage til de kunder, der har fået aflyst deres rejser som følge af coronakrisen.

Det er meldingen fra Europa-Kommissionen, der i dag præsenterer sin plan for, hvordan man kan få gang i den europæiske turisme igen.

Ifølge EU's flypassagerrettigheder skal folk selv kunne vælge, om de vil have pengene tilbage, ombookes til et nye fly eller have et tilgodebevis i form af en voucher, hvis deres rejse er blevet aflyst. Men flere flyselskaber har i den seneste tid nægtet at tilbagebetale pengene for rejser, der er blevet aflyst som følge af coronakrisen.

I stedet har de udleveret vouchers til de berørte passagerer. Og 12 medlemslande, herunder Frankrig, Holland og Polen, har opfordret kommissionen til midlertidigt at suspendere de nuværende regler for at give en håndsrækning til de trængte flyselskaber.

Men det kommer ikke til at ske, understreger konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

- Det kan være en supergod ide at give en voucher, men det er bare meget vidtgående at sige, at man ikke kan få sine penge tilbage, siger hun.

Brug for fleksibilitet

Kommissæren peger på, at der er "meget stor forskel på de enkelte familiers økonomiske råderum", og det skal man have respekt for.

- Jeg kan måske sagtens have råd til at have nogle af mine mange flybilletter liggende som vouchers hos forskellige flyselskaber. Men for andre er det ikke den samme situation. De kan have mistet deres arbejde eller er blevet syge, og det skal man være bevidst om, før man siger, at alle bare kan tage en voucher, siger Margrethe Vestager, der også er ledende næstformand i Europa-Kommissionen.

Kommissionen mener derimod, at flyselskaberne kan gøre tilgodebeviserne mere attraktive og fleksible.

- Jeg fik mine vouchers fra Brussels Airlines med 50 euro oveni. Det kan da godt være, at det bliver dyrere at flyve, og jeg ved ikke, om den afgang, jeg skal booke til, kommer til at koste det samme. Der synes jeg, at det er et fint plaster på såret at få 50 euro oveni, siger Margrethe Vestager.

Derudover mener Europa-Kommissionen, at tilgodebeviserne bør sikres mod konkurser i flybranchen. Og kommissionen vil være hurtig til at godkende midlertidige statsstøtteforanstaltninger fra medlemsstaterne, der vil gøre tilgodebeviserne mere attraktive.

Det nytter ikke noget, at flyselskaberne ser stort på de nuværende passagerrettigheder, mener konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R). (Foto: JOHANNA GERON © Scanpix)

Godt for forbrugeren

Det glæder Anja Philip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

- Det er rigtig positivt, at kommissionen nu slår fast, at vores rettigheder bliver ved med at gælde, selvom der er lande og selskaber, der forsøger at underminere dem. Der er mange folk, der eksempelvis har mistet deres indtægter, eller er blevet syge under krisen, og det glæder mig, at kommissionen har forståelse for det, siger hun.

- Samtidig er det vigtigt, at forbrugerrettighederne også gælder under en krise. Ellers mister forbrugerne tilliden til virksomhederne, og det er et problem, nu hvor vi skal have gang i hjulene igen.

Anja Philip understreger, at tilgodebeviser kan være rigtig gode. Men det skal være forbrugeren, der selv vælger dem til eller fra, understreger hun.

- Nu er det vigtigt, at vi får håndhævet vores lovgivning i EU. Det er helt galt, når der er nogle medlemslande, der eksempelvis begynder at lave national særlovgivning, som på sigt kan være til skade for alle parter, siger formanden for Forbrugerrådet Tænk.

Og netop det er noget, Europa-Kommissionen har fokus på. Senere i dag vil den sende et brev til medlemslandene, hvor den understreger, at de har pligt til at sikre, at reglerne bliver overholdt.

S: Alle skal have pengene tilbage

Hos Socialdemokratiet har man også været imod, at man fra EU's side begyndte at slække på passagerrettighederne og give vouchers fremfor at tilbagebetale pengene for billetterne.

- Jeg frygter, at det på den lange bane kan blive et forslag, som kommer til at gøre rigtig ondt på luftfartsindustrien som samlet hele, lød det i sidste måned fra transportminister Benny Engelbrecht.

Derfor glæder det også hans partifælle Marianne Vind, der er europaparlamentariker og stedfortræder i Europa-Parlamentets transportudvalg, at kommissionen ikke har givet sig, trods pres fra en række tunge medlemslande.

- Jeg er fuldstændigt klar over, at flyselskaberne er i en vanskelig situation, og derfor har de også fået hjælp fra de store hjælpepakker. Men bare fordi de er under pres, er det ikke i orden, at de så også bryder reglerne, siger hun.

I går vedtog den socialdemokratiske regering sammen med et bredt politisk flertal, at de vil gå efter at suspendere EU's pakkerejsedirektiv. Hvis det sker, skal rejsebranchen have lov til at give kunderne en voucher fremfor at betale pengene tilbage, hvis deres pakkerejser er blevet aflyst.

Selvom der ifølge Marianne Vind er forskel på fly- og pakkerejser, så håber hun ikke, at EU-reglerne bliver sat ud af kraft.

- Sandsynligheden for, at familien Jensen kan holde ferie på et senere tidspunkt, er stor. Men jeg så selvfølgelig helst, at alle får deres penge igen, hvis pakkerejsen bliver aflyst, siger hun.

Langt størstedelen af Europas fly står på jorden for tiden. Det gør ondt på luftfartsbranchen. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)
Facebook
Twitter