Vestager jubler over jobforlængelse: Jeg er ikke ude af spillet om EU-toppost

Danmarks nye statsminister ønsker, at Margrethe Vestager skal fortsætte som EU-kommissær.

EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), tror fortsat på sine chancer som ny kommissionsformand. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, nægtede at tage Margrethe Vestagers navn i sin mund, da han i går kom ind på EU's danske konkurrencekommissær under et interview med erhvervskanalen Fox Business.

I stedet betegnede han De Radikales forhenværende politiske leder som ”en kvinde i Europa”, som ”nok hader USA mere, end nogen anden person”.

Det skyldes, at hun som konkurrencekommissær har givet milliardbøder til amerikanske techgiganter som Google og Intel for blandt andet at udnytte deres magtpositioner til at holde konkurrenter væk fra markedet.

- Hun sagsøger alle vores virksomheder, lød det fra præsidenten.

Margrethe Vestager tager dog svadaen fra verdens magtfuld mand helt roligt.

- Jeg håber egentlig, at det arbejde, vi gør, har gjort størst indtryk på europæere, for det er her, vi gør vores arbejde. Engang imellem er amerikanske virksomheder involveret, men der er også europæiske virksomheder, som engang imellem kommer på mit kontor, siger hun her til morgen.

Og meget tyder på, at den amerikanske præsident også i fremtiden kommer til at skulle tage stilling til "kvinden fra Europa".

'Jeg er meget, meget glad'

I går meddelte Danmarks nye statsminister, Mette Frederiksen (S), at Margrethe Vestager skal have lov til at fortsætte endnu fem år som Danmarks kommissær i EU. Også selvom hun kommer fra et andet parti end statsministeren.

Her fortæller Mette Frederiksen (S), hvorfor Vestager bør fortsætte som kommissær.

Det glæder i den grad Margrethe Vestager, hvis nuværende kommissærmandat udløber senere på året.

- Jeg er meget, meget glad for det. Jeg betragter det som en stor anerkendelse af arbejdet hernede de første fem år. Især fordi det bestemt ikke ligger i kortene, at en regering, der har en anden partifarve, udnævner en fra et andet parti, siger hun.

Og Margrethe Vestager ved godt, hvilken post hun helst vil have, nemlig den mest magtfulde af dem alle:

Formand for Europa-Kommissionen.

- Jeg har jo lagt billet ind på topjobbet som formand, og det er slet ikke afklaret endnu, siger hun med henvisning til det ekstraordinære møde på søndag, hvor EU’s stats- og regeringschefer efter planen skal indstille en kandidat til formandsjobbet.

Vestager har ikke opgivet

Under det seneste topmøde i sidste uge var der dog ikke tilstrækkelig med opbakning til hverken Margrethe Vestager, der er den liberale kandidat til posten, eller hendes to modkandidater til posten, den kristenkonservative Manfred Weber og den socialdemokratiske Frans Timmermans.

Og stats- og regeringscheferne valgte efterfølgende at vaske tavlen ren og er nu gået på jagt efter nye navne. Men Margrethe Vestager har ikke opgivet troen på, at hun kan få den.

- Sandsynligheden er ikke verdens største, men man må række hånden op og sige, ’det kunne jeg godt tænke mig’, siger hun.

- Jeg har den opfattelse, at man skal spille plan A igennem og helt i bund, før man begynder at tænke på plan B. Ellers har man mentalt forladt plan A. Så foreløbig gør jeg, hvad jeg kan, for at blive ved med at være en del af den kabale, der skal lægges i løbet af de kommende dage.

Her kan du se, hvorfor kommissionsformanden er så vigtig en post.

Og skulle hun gå hen at blive ny kommissionsformand, er hun ikke i tvivl om, hvad hun vil fokusere på:

At samle Europa og sikre, at der bliver taget hånd om især klimaforandringerne og udfordringerne ved, at mere og mere i vores tilværelse blive automatiseret.

- Derudover skal vi sikre ligestillingen mellem kønnene, retsstaten, pressefriheden og den måde, vi er her på sammen. Det er efter min mening de tre meget stærke søjler, der skal bære samarbejdet i de kommende fem år, siger hun.

FacebookTwitter