Vestager nomineret til magtfuld post i den nye Europa-Kommission

Den radikale politiker står til at blive højest rangerende næstformand for kommissionen.

Den radikale Margrethe Vestager fik ikke posten som formand for Europa-Kommissionen. (Foto: © Aris Oikonomou, Scanpix)

Den radikale Margrethe Vestager står til at blive en af de to højest rangerende næstformænd i den nye Europa-Kommission.

Det står klart, efter at EU's stats- og regeringschefer her til aften er blevet enige om fordelingen af EU's topjob.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S), som har siddet med ved forhandlingsbordet, "har vi helt utrolig god grund til at være glade" over resultatet af dagens topmøde.

- Det er lykkedes at få Margrethe Vestager ind som en del af den nye kommissions ledelse, og det er vel nærmest historisk med en dansker så højt placeret i det EU, vi kender i dag, siger hun.

- Set med danske briller er det rigtig godt. Det er i kommissionens ledelse, at beslutningerne træffes og retningen for Europa udstikkes.

Vestager: Jeg er ikke skuffet

Den danske politiker bliver den ene af to såkaldte 'highest-ranking Vice-President' sammen med den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans, der allerede i dag bestrider posten som første næstformand.

Den danske konkurrencekommissær var ellers i spil til den absolutte toppost, formanden for Europa-Kommissionen.

Den har stats- og regeringscheferne valgt at nominere den tyske forsvarsminister, den kristendemokratiske Ursula von der Leyen, til.

Tyske Ursula von der Leyen er blevet nomineret til ny formand for Europa-Kommissionen af EU's regeringschefer. (Foto: © HAYOUNG JEON, Scanpix)

Men det er Margrethe Vestager ikke selv skuffet over.

- Det har jeg haft nogle dage til at bearbejde, for man har kørt på i meget lang tid, siger hun med henvisning til de langstrakte forhandlinger.

Det netop afsluttede topmøde strakte sig over tre dage.

- Jeg er meget, meget glad, siger hun og roser både statsministeren og hendes forgænger på posten, Lars Løkke Rasmussen (V), for arbejdet under forhandlingerne.

Vestager: Intet er afgjort endnu

Det er Europa-Kommissionen, der fremsætter de lovforslag, som skal gælde for hele EU, og som holder øje med, at medlemslandene overholder EU-reglerne.

Kommissionen består af 28 kommissærer – en fra hvert medlemsland – og den fungerer som et kollegium. Det vil sige, at der enten skal være enighed eller flertal for en beslutning, før den kan blive ført ud i livet.

Hvad den nye post helt konkret kommer til at indeholde, afhænger af forhandlingerne i de kommende dage, siger Margrethe Vestager. Den nuværende første næstformand, Frans Timmermans, har blandt andet til opgave at sikre, at alle medlemslandene lever op til EU's retsstatsprincipper.

Og det kommer også an på Europa-Parlamentet, understreger hun. Europa-Parlamentet skal nemlig først godkende Margrethe Vestager, før hun i givet fald kan tiltræde posten.

- Inden Europa-Parlamentet som en ligeværdig beslutningstager har truffet sin beslutning, er der ikke noget, der er endeligt endnu. Og det har jeg meget stor respekt for, siger hun.

- Derfor bliver dagen i morgen en meget vigtig dag.

Bump på vejen

Det har ikke været noget smidigt topmøde, og i går måtte rådsformand Donald Tusk afbryde det efter 18 timers resultatløse forhandlinger.

Der har nemlig været mange interesser på spil - heriblandt fordelingen af poster efter geografi, politisk partifamilie og køn.

Men Mette Frederiksen ser stadig "utroligt positivt" på det europæiske samarbejde fremover.

- Der er nogle bump på vejen, og det vil der være, for der er mange interesser på spil - og mange balancer, der skal tages højde for, når ledelsen af EU skal sættes sammen. Men det var sådan set et enigt Råd (Det Europæiske Råd, hvor EU's stats- og regeringschefer mødes, red.), der bakkede op om den tegning, der er.

Statsministeren tilføjer, at det er positivt, at de nominerede til at blive henholdsvis kommissionsformand, formand for Den Europæiske Centralbank - Christine Lagarde - og Margrethe Vestager er kvinder.

- Det kan vi godt glæde os over, siger hun.