Vestager om egne topjob-chancer: Jeg satser ikke pensionsopsparingen på det

Den danske EU-kommissær har kastet sig ind i et uforudsigeligt spil om at blive EU's næste kommissionsformand.

Margrethe Vestager (R) mener selv, at det er "stort set usandsynligt", at hun bliver den næste formand for Europa-Kommissionen. (Foto: Aris Oikonomou © Scanpix)

Når man spiller Lotto, ved man godt, at chancen for at vinde den store milliongevinst er lille, nærmest minimal.

Men hvis ikke man i det mindste køber en kupon, kan man heller ikke brokke sig over, at man aldrig vinder.

Sådan ser den radikale Margrethe Vestager selv sine chancer for at blive den næste formand for Europa-Kommissionen.

- Jeg har også en Lotto-kupon derhjemme, og der falder tit 44 kroner af, siger Margrethe Vestager, der siden 2014 har været EU’s konkurrencekommissær.

I sidste uge bekræftede hun for første gang, at hun går efter EU-topposten som kommissionsformand, når den skal genbesættes senere på året.

Det skete efter måneder med undvigende og uldne svar, når hun blev spurgt ind til det.

- Hvis ikke man rækker hånden op og siger, at ”det kunne også være mig”, så får man ingenting. Det værste, der kan ske, er, at man får et nej. Det sårer forfængeligheden, men det er ikke noget, man dør af, siger Margrethe Vestager og understreger, at det er ”stort set usandsynligt”, at hun skulle gå hen og få den eftertragtede post.

- Jeg har ikke satset pensionsopsparingen, det vil jeg godt sige. Men det værste, der kan ske, er faktisk det bedste. Så kan jeg komme hjem og bo sammen med min mand, siger Margrethe Vestager, der har boet i Bruxelles i snart fem år.

Her meddeler Margrethe Vestager, at hun gerne vil til tops i EU:

Tror ikke selv på processen

Det er nemlig et kringlet og på mange måder uforudsigeligt spil, hun har kastet sig ind i.

Det er egentlig EU’s stats- og regeringschefer, der skal indstille en kandidat til posten som ny kommissionsformand. Herefter skal Europa-Parlamentet så godkende eller forkaste kandidaten.

Men stats- og regeringscheferne skal ifølge Lissabon-traktaten indstille kandidaten ”under hensyntagen” til valgresultatet efter europaparlamentsvalget.

Og det har en række af europaparlamentarikerne og de europæiske paraplypartier, der samler ligesindede partier på kryds og tværs af landegrænserne, tolket således, at de hver især skal have lov til at fremsætte spidskandidater, som stats- og regeringscheferne så skal vælge deres kandidat ud fra.

Den proces har dog mødt stor modstand fra flere stats- og regeringschefer - herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Derfor er det slet ikke sikkert, at det ender med at blive en af spidskandidaterne, der får posten.

Og Margrethe Vestager er selv imod processen.

- Det skyldes, at Europa-Parlamentet selv vil bestemme, hvem der skal være kommissionsformand. For os i ALDE (det europæiske parti, som Margrethe Vestager er spidskandidat for, red.) er det vigtigt, at stats- og regeringscheferne og de folkevalgte i Europa-Parlamentet skal bestemme det sammen, siger hun og fortsætter:

- Det er en meget god afspejling af, hvem vi er som europæere. Vi er både et land og direkte repræsenterede, og det gælder også min egen identitet, siger hun.

Her er de 'spitzenkandidater', der kæmper om at blive kommissionsformand:

  • Tyske Manfred Weber (CSU) er spidskandidat for det kristenkonservative parti, EPP. Han er i dag formand for partiets gruppe i Europa-Parlamentet, og han har blandt andet sin kansler, Angela Merkels, opbakning til at overtage kommissionsformandsposten. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)
  • Tyske Ska Keller er spidskandidat for partiet De Europæiske Grønne. Hun sidder i dag i Europa-Parlamentet. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)
  • Tjekkiske Jan Zahradil er spidskandidat for partiet Alliancen af Europæiske Konservative og Reformister. Han har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)
  • Spanske Nico Cue fra er spidskandidat for partiet Det Europæiske Venstrefløjsparti, hvor danske Enhedslisten er medlem. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)
  • Hollandske Frans Timmermans er spidskandidat for partiet De Europæiske Socialdemokrater, som de danske socialdemokrater også er medlem af. Han er i dag første-næstformand i Europa-Kommissionen. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)
  • Danske Margrethe Vestager, der er i dag er EU's konkurrencekommissær, er spidskandidat for det liberale parti Alde, hvor også Venstre er medlem. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)
1 / 6

Inspiration til andre

Europa-Kommissionen er en af de vigtigste institutioner i EU-systemet.

Det er blandt andet den, der udformer de lovforslag, som Europa-Parlamentet og medlemslandenes ministre efterfølgende skal forhandle på plads, og derfor har det også stor betydning, hvem der står i spidsen for den.

Skulle Margrethe Vestager gå hen og blive valgt, vil hun blandt andet have fokus på at løse de menneskeskabte klimaforandringer og de migrationsproblemer, EU har haft kæmpet med i de seneste år.

Men hun vil også arbejde for, at Europa-Kommissionen ikke går hen og bliver ”EU’s regering”.

- Vi har mange regeringer i Europa, men kun én Kommission, og den skal behandle alle lande lige og sørge for, at de love, der er blevet vedtaget, bliver til virkelighed på en ensartet måde over det hele, siger hun og fortsætter:

- Derudover håber jeg, at jeg kan bringe noget af det, der har fungeret godt, med. Et lavt hierarki, en direkte facon og knapt så mange ord, som der ellers kan være i europæisk politik.

Dertil håber hun, at hun med sit kandidatur kan inspirere stats- og regeringscheferne til at indstille en kandidat, som ikke nødvendigvis ligner de tidligere formænd – heriblandt den nuværende, Luxembourgs tidligere premierminister Jean-Claude Juncker.

- Jeg ønsker at sige, at man også kan have en kvinde som kommissionsformand, eller en der kommer fra en anden generation. Det kunne også være en formand fra et lille medlemsland, som måske kan komme med et andet perspektiv på tingene. Noget, der er særligt vigtigt nu, hvor Europa skal finde sine plads og dynamik igen, når briterne forlader os.

Hvis du er i tvivl om, hvem du skal stemme på til Europa-Parlamentsvalget, kan du nu gå ind og tage kandidattesten på dr.dk/epvalg

Facebook
Twitter