Vestager uddeler milliardbøde til Apples chipproducent

Amerikansk virksomhed får bøde for at presse konkurrenter af markedet ved at lave eksklusiv aftale med Apple.

EU's Konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har uddelt en millionbøde til en amerikansk chipproducent. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Europakommissionen har tildelt den amerikanske chipproducent Qualcomm en bøde på 997 millioner euro svarende til 7,42 milliarder kroner.

Det skriver EU-Kommisionen i en pressemeddelelse.

Det amerikanske virksomhed er beskyldt for at presse konkurrerende virksomheder ud af markedet ved at have givet en række økonomiske fordele til Apple, mod at tech-giganten ikke anvendte andre produkter end Qualcomms.

Og det er ifølge EU-reglerne ulovligt.

- I mere end fem år har Qualcomm ulovligt holdt rivaliserende virksomheder uden for markedet og konsolideret sin position på markedet, udtaler EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Ingen konkurrence

Qualcomm har ifølge kommissionen udbetalt milliarder af kroner til Apple.

- Det har medført, at ingen konkurrenter har kunnet udfordre Qualcomm på markedet, uanset hvor gode deres produkter må have været, siger Margrethe Vestager.

Qualcomm er verdens største producent af den chipteknologi, der tillader mobiltelefoner og tablets at skabe forbindelse til trådløse netværk.

Virksomheden har ifølge EU-Kommissionen nægtet deres kunder og andre firmaer muligheden for at finde andre produkter i en industri, der ellers har stort behov for innovation i teknologiske muligheder, skriver kommissionen i pressemeddelelsen.

Qualcomm lavede oprindeligt aftalen med Apple tilbage i 2011, og to år senere blev den forlænget til 2016. Her blev det også slået fast, at hvis Apple i deres telefoner eller tablets anvendte andre producenters chip end Qualcomms, ville udbetalingerne ophøre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk