Vesten ignorerede Ruslands forslag om Syrienløsning

Syriens tragiske skæbne kunne være stoppet tidligere, mener finsk topdiplomat, som afslører russisk løsning.

Ifølge den finske diplomat Martti Ahtisaari skulle Rusland have været klar til at ofre den syriske præsident Bashar al-Assad tilbage i 2012, men Vesten afviste det russiske forslag på en løsning af konflikten i Syrien. (Foto: Sasa Stankovic © EPA)

Vesten forspildte i 2012 en oplagt mulighed for at sætte en stopper for blodbadet i Syrien. Dengang foreslog Rusland, at Syriens præsident Bashar al-Assad kunne træde tilbage som en del af en fredsaftale.

Men Vestens stormagter undlod at slå til, fortæller den tidligere finske præsident og modtager af Nobels fredspris, Martti Ahtisaari, der var involveret i FNs fredsforhandlinger dengang, skriver The Guardian.

- Det var en forspildt chance i 2012, siger Ahtisaari.

Den finske ekspræsident mener, at Vestens afvisning af det russiske tilbud har ført til en selvforskyldt katastrofe. Siden forslaget er titusindvis nemlig blevet dræbt, og millioner er fordrevne fra deres hjem, hvilket resulterer i verdens alvorligste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig.

Russisk trepunktsplan

I februar 2012 talte Ahtisaari med repræsentanter fra de fem permanente lande i FNs Sikkerhedsråd til møde i New York – USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland og Kina. I løbet af disse drøftelser fremlagde den russiske FN-ambassadør, Vitaly Churkin, en tre-punkts plan, påstår Ahtisaari.

- Han sagde tre ting. Et, vi skal ikke give våben til oppositionen. To, vi skal sætte gang i dialogen mellem oppositionen og Assad med det samme. Tre, vi skal finde en elegant måde at skubbe Assad ud, fortæller Ahtisaari om den russiske ambassadørs plan.

Men ifølge Ahtisaari var USA, Storbritannien og Frankrig så overbeviste om, at den syriske diktator var ved at falde, at de ignorerede forslaget.

Officielt har Rusland bakket Assad op gennem fire og et halvt års krig i Syrien, og Assad har sagt, at Rusland aldrig vil stoppe støtten til ham. Det understøttes af, at Moskva for nylig har sendt militær ind for at stabilisere Assad-regimet for at bekæmpe Islamisk Stat.

Vestlige diplomater afviser

Vestlige diplomater fra FN nægter at tale om Ahtisaaris påstand. John Jenkins, som er tidligere direktør for Mellemøstens afdeling i det britiske udenrigsministerium, afviser, at Rusland har foreslået at diskutere Assads skæbne.

Jenkins skriver i en mail til The Guardian:

- Jeg tror, at det er rigtigt, at den generelle fornemmelse var, at Assad ikke ville holde ud. Jeg kan ikke se, hvorfor vi skulle have ignoreret et tilbud fra Rusland om at få ham af magten hurtigt, hvis det var et ægte tilbud.