Vestlige lande ønsker hårdere sanktioner mod Rusland efter 'fupafstemninger' i Ukraine

I fire ukrainske regioner stemte indbyggerne klart ja til at blive en del af Rusland, siger Rusland.

Glæde blandt prorussiske separatister i Donetsk da resultatet blev offentliggjort. Der har dog næppe været grund til nervøsitet, da det var dem selv, samt det russiske militær, der var initiativtagerne bag. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

En række vestlige lande truer Rusland med yderligere sanktioner efter en række såkaldte afstemninger i fire ukrainske regioner.

I de primært russisk kontrollerede regioner Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson skulle indbyggerne stemme om, hvorvidt områderne skulle tilslutte sig Rusland - og ifølge Rusland blev det et soleklart ja.

Men afstemningerne er ulovlige, resultatet er ugyldigt, og derfor skal det have konsekvenser for Rusland.

Det mener en række vestlige lande, der vil indføre nye sanktioner mod Rusland.

Allerede for to dage siden annoncerede den britiske regering, at man ville indføre sanktioner mod en lang række russiske individer, deriblandt en række højtstående embedsmænd og folk, der arbejder i "Putins yndlings PR-bureau".

Også Canada og Frankrig vil indføre nye sanktioner mod Rusland.

Canadas premierminister, Justin Trudeau. (Foto: © Mandel NGAN, Ritzau Scanpix)

- Vi er i fuld gang med at forberede en forenet afvisning af fupafstemningerne, sammen med vores partnere og allierede. Og vi har tænkt os at indføre nye sanktioner mod personer, der er en del af det seneste forsøg på at underminere principperne om staters suverænitet, lyder det fra den canadiske premierminister, Justin Trudeau, ifølge The Guardian.

Den franske udenrigsminister, Catherine Colonna, sagde i går, at Frankrig "vil bakke op om nye EU-sanktioner mod Rusland".

'Vi vil aldrig anerkende resultatet'

Selvom Rusland siger, at resultatet er et soleklart 'da', så vil Vesten aldrig anerkende det.

Sådan lyder det fra USA's udenrigsminister, Antony Blinken.

- Vi vil aldrig anerkende en russisk annektering af ukrainsk territorie, der er en diabolsk, lumsk plan fra Moskva, siger Blinken ifølge The Guardian.

Også EU’s udenrigschef, Josep Borrell, er ude med hård kritik af de ”ulovlige” afstemninger.

- De forfalskede resultater er endnu et overgreb på Ukraines suverænitet, siger Borrell ifølge nyhedsbureauet AFP.

Samtidig siger den amerikanske FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, at man vil iværksætte et møde i FN's sikkerhedsråd, hvor man går efter en fælles erklæring imod resultatet, skriver hun på Twitter.

Stemmerne tælles op. Ifølge de russiske valgmyndigheder var det en storsejr til ja-siden. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Da planerne om afstemningerne kom frem, var forsvarsalliancen Nato også hurtigt ude med en udtalelse.

- De fingerede afstemninger i regionerne har ingen legitimitet og overtræder groft FN's love. Disse områder er ukrainske, og Nato-allierede vil ikke anerkende de ulovlige annekteringer, lød det.