'Vi arbejdede med Giuliani, når det handlede om Ukraine og handlede direkte på præsidentens ordre'

Nøglevidnet Gordon Sondland knyttede Trump tættere til Ukraine-sagen i timelang høring.

EU-ambassadør Gordon Sondland forklarede sig i mere end fem timer. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

Manges øjne var rettet mod den mand, der onsdag afgav forklaring i den igangværende undersøgelse af USA's præsident, Donald Trump.

Og EU-ambassadør Gordon Sondland, en mand udpeget af Trump, og som har haft flere samtaler med præsidenten, leverede formentlig det, som Demokraterne - der har indledt undersøgelsen - håbede på.

I sin over fem timer lange høring forklarede Sondland, at han handlede på Trumps ordre og samarbejdede med præsidentens personlige advokat, Rudy Giuliani.

Han bekræftede, at præsidenten - gennem Giuliani - stillede krav til Ukraines præsident, hvis denne ville have et personligt møde med Trump: Volodymyr Zelenskyj skulle offentligt annoncere efterforskninger af Ukraines rolle i det amerikanske præsidentvalg i 2016 og af energiselskabet Burisma.

Selvsamme selskab som Hunter Biden - søn af demokraten Joe Biden - sad i bestyrelsen for i årene 2014-19. Joe Biden kan meget vel blive Trumps modkandidat til præsidentvalget næste år.

Samtidig afviste Sondland, at han skulle have taget del i at føre en uofficiel linje udenom USA's officielle diplomatiske virke i Ukraine.

- Vi arbejdede sammen med Rudy Giuliani, når det handlede om Ukraine og handlede direkte på præsidentens ordre, lød det fra Gordon Sondland.

Og det var vand på Demokraternes mølle.

- Det belyser det helt centrale i sagen, og det handler om bestikkelse og anden form for embedsmisbrug, lød det fra formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Adam Schiff.

Umiddelbart før han satte kurs mod delstaten Texas, afviste præsidenten selv i brede vendinger alle anklager - en afvisning han senere på vanlig vis gentog på Twitter.

Her er de vigtigste øjeblikke fra dagens centrale høring.

1

Sondland bekræfter krav og betingelser fra Trump

Gordon Sondland donerede en million dollar - knap syv millioner kroner til Trumps valgkamp. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)

EU-ambassadøren slog allerede fast i sin indledende forklaring, at han ikke var i tvivl om, at det var et stærkt ønske fra Trump, at Volodymyr Zelenskyj offentligt erklærede, at ukrainerne ville efterforske landets rolle i USA's præsidentvalg i 2016 og ikke mindst energiselskabet Burisma.

- Var der tale om quid pro quo? som jeg tidligere har sagt, at når det handlede om et møde i Det Hvide Hus, så er svaret ja, sagde Sondland.

Han fortalte samtidig, at det var hans egen formodning, at de 391 millioner dollar - omtrent 2,7 milliarder kroner - i militær- og sikkerhedsbistand til Ukraine blev tilbageholdt, indtil Trump fik den efterforskning, han efterlyste. Det var ikke noget, han direkte hørte fra Trump, sagde han.

Og der er tale om et helt centralt vidnesbyrd, der kan vise sig særligt belastende for præsident Trump, vurderer DR's korrespondent i USA, Steffen Kretz.

- Han er en mand, der var tæt forbundet med Trump. Det, han forklarede, var, at ordren til den her pressionskampagne mod Ukraine kom direkte fra præsidenten, det var noget, han havde hørt på et møde i Det Ovale Kontor. Og at toppen af regeringen var orienteret om det her, siger han.

Sondland bekræftede også, at han talte i telefon med Trump den 26. juli - dagen efter Trumps opkald til Zelenskyj.

Opkaldet drejede sig blandt andet om rapperen A$AP Rocky, men Sondland bekræftede også, at de havde talt om "efterforskningerne".

2

Det Hvide Hus vidste besked

Udenrigsminister, Mike Pompeo og Donald Trump. (Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

- Alle vidste besked om, hvad der foregik.

Sondland gjorde det klart, at det ikke kun var en håndfuld af diplomater, der vidste besked om, hvad der foregik med USA's forhold til Ukraine.

Også udenrigsminister Mike Pompeo, fungerende stabschef Mick Mulvaney, samt vicepræsident Mike Pence var alle involveret og vidste besked, sagde han.

Og det var en af de nye afgørende informationer, mener lektor fra Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, Niels Bjerre Poulsen.

- Han skød forestillingen om, at den her politik blev udført af en autonom gruppe bestående af en håndfuld diplomater, der handlede på egen hånd, helt i sænk, siger han og fortsætter:

- Han bekræfter billedet af, at det var Trumps prioriteringer, der blev ført ud i livet, og det var Trump, der hele tiden sagde "tal med Rudy Giuliani".

Sondland hævdede, at så sent som hen mod slutningen af september, skulle udenrigsminister Pompeo have henvist til at kontakte Giuliani.

Rudy Giuliani (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Sondland skulle også have informeret vicepræsident Pence om, at han havde mistanke om, at den økonomiske støtte til Ukraine skulle være knyttet til kravet om specifikke efterforskninger før et møde, som vicepræsidenten havde med Zelenskyj i september.

Vicepræsident Pence har dog udsendt en udtalelse, der afviser den del af Sondlands forklaring, og Pompeo har understreget, at han ikke fulgte Sondlands forklaring, men forsvarede USA's officielle Ukraine-politik.

3

Sondlands egne formodninger

Jim Jordan, republikaner fra Ohio. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Republikanerne hæftede sig ved særligt en detalje i Sondlands forklaring - nemlig, at det var Sondlands egen formodning, at USA's økonomiske støtte til Ukraine var betinget af, at Zelenskyj leverede en offentlig erklæring om efterforskninger.

Sondland forklarede, at han blev klar over, at USA tilbageholdt den økonomiske støtte til Ukraine i midten af juli, men at han aldrig fik en forklaring på hvorfor.

Da det blev offentligt kendt i slutningen af august, var det hans egen konklusion, forklarede han, at det formentlig hang sammen med kravet om de ønskede efterforskninger.

Eller i hvert fald erklæringen om efterforskningerne. For ifølge Sondland lod det til, at det for Giuliani og Trump betød mindre, at efterforskningen faktisk blev udført, end at den blev annonceret.

En udmelding om, at energiselskabet Burisma - og i sidste ende Biden - ville være en del af en antikorruptionsefterforskning, ville være skadelig nok.

Sondland gentog flere gange, at han indledningsvis ikke var klar over, at Burisma også betød Joe og Hunter Biden - noget han først er blev klar over senere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk