'Vi bliver nødt til at lukke virkelig, virkelig hårdt ned': Australien sender soldater på gaden efter deltaudbrud

Kun en mindre del af Australiens befolkning er indtil videre vaccineret mod covid-19.

En budskab til Sydneys indbyggere om at blive hjemme for sjette uge i træk pryder en skærm i den vestlige del af byen. (Foto: Saeed Khan © Ritzau Scanpix)

Det var ellers meningen, at indbyggerne i Brisbane skulle vende tilbage til deres normale hverdag i morgen efter tre dage under striks nedlukning.

Tilbage på kontoret, i skole, i butikker og på restauranter.

Men sådan bliver det ikke.

- Det bliver mere og mere tydeligt, at den nuværende nedlukning ikke er tilstrækkelig til det her udbrud, lød det i går fra fra Steven Miles, premierminister i delstaten Queensland, da han annoncerede, at den nuværende nedlukning bliver forlænget til på søndag.

Det skriver Reuters.

Tiltaget kommer efter, at Brisbane, som er Australiens tredjestørste by, har registreret 13 nye, lokale smittetilfælde med deltavarianten de seneste 24 timer. Det er det højeste antal smittede på en enkelt dag siden 1. januar.

Tomme gader i det centrale Brisbane denne weekend. (Foto: Patrick Hamilton © Ritzau Scanpix)

Det seneste udbrud, som begyndte torsdag i sidste uge, har ifølge de lokale sundhedsmyndigheder bredt sig på seks forskellige skoler og i byens offentlige transport.

10.000 personer er blevet sendt i isolation, og myndighederne forventer flere må gå i isolation og flere smittede i de kommende dage.

Længden af den nuværende nedlukning afhænger helt af, hvor alvorligt indbyggerne i Brisbane tager situationen, siger Jeanette Young, byens sundhedschef.

- Vi bliver nødt til at lukke virkelig, virkelig hårdt ned - det hårdeste, vi nogensinde har lukket ned. Hvis du ikke er nødt til at forlade dit hjem, så lad være, siger hun ifølge The Guardian.

300 soldater under politiets ledelse

Også i delstaten New South Wales og i Australiens største by, Sydney, har man taget skrappe midler i brug for at sætte en stopper for den smitsomme deltavariant, som lige nu breder sig i landet.

Her indsatte man mandag 300 ubevæbnede soldater til at patruljere i byens gader i et forsøg på at inddæmme det nuværende udbrud i byen. Det sker, netop som byen går ind i sin sjette uge under striks nedlukning.

En soldat fra det australske forsvar og en betjent fra Sydneys politistyrke leverer mad til byens isolerede indbyggere tidligere i dag. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Soldaterne, der vil være under ledelse af Sydneys politi, er i dag gået dør til dør for at sikre, at de af Sydneys indbyggere, der er testet positive, bliver hjemme.

De har ifølge Reuters også ledsaget politiet på patruljer i nogle af de områder, hvor smitten er størst og skal også hjælpe med at uddele mad og etablere vaccinationscentre.

New South Wales har registreret mere end 3.500 smittetilfælde, siden det nuværende udbrud begyndte i juni. Udbruddet startede tilsyneladende efter en limousinechauffør, der havde til opgave at fragte flypersonale fra udenlandske flyvninger, blev smittet.

I det seneste døgn har delstaten registreret 207 nye smittetilfælde.

En fugl spadserer gennem den tomme Circular Quay-station i Sydney i slutningen af juli. (Foto: Loren Elliott © Ritzau Scanpix)

Sløv vaccineudrulning vækker kritik

Australien er ellers et af de lande, der under størstedelen af pandemien er lykkedes med at holde smitten for døren.

Mens mange andre lande i vinter var underlagt nedlukninger, hjemmearbejde, fjernundervisning og lukkede restauranter og butikker, var hverdagen for mange australieres vedkommende vendt tilbage.

Men en langsom udrulning af corona-vaccinen har nu skabt problemer - ikke mindst på grund af fremkomsten af den mere smitsomme deltavariant.

Indtil videre har kun lidt mere end 15 procent af Australiens samlede voksne befolkning fået to doser, blandt andet på grund af manglende vaccineforsyninger og vaccinationscentre.

Indbyggere i Sydney står i kø for at blive vaccineret. (Foto: Saeed Khan © Ritzau Scanpix)

Det har betydet, at mange australske byer i de seneste måneder har måttet døjet med nedlukninger og genåbninger, i takt med at smittetallene er bølget op og ned. I slutningen af juli levede halvdelen af landets befolkning med restriktioner og nedlukning.

Det er dog værd at bemærke, at Australien trods de nuværende udfordringer stadig har langt lavere samlede smittetal end mange andre lande.

Indtil videre er kun 34.400 ud af Australiens 25 millioner store befolkning blevet smittet, mens 925 har mistet livet. Til sammenligning har vi herhjemme haft mere end 318.000 smittede ud af knap seks millioner indbyggere, mens 2.549 danskere har mistet livet.

70 procent inden 2022

Den langsomme udrulning af vaccinerne har ikke desto mindre vakt skarp kritik af landets konservative premierminister, Scott Morrison.

Ifølge en nylig meningsmåling har befolkningen lige nu endnu lavere tillid til premierministeren, end de havde for et år siden, hvor han også blev stærkt kritiseret for sin håndtering af de voldsomme skovbrande, der hærgede Australien på det tidspunkt.

Ifølge Reuters er det premierministerens forventning, at de mange nedlukninger vil aftage, når 70 procent af den voksne befolkning er blevet vaccineret. Indtil videre er det planen, at det mål skal være nået ved udgangen af 2021.

Australiens premierminister, Scott Morrison. (Foto: Lukas Coch © Ritzau Scanpix)