'Vi er nødt til at reagere': Frankrig indfører udgangsforbud i flere byer

I store dele af Europa er nye tiltag blevet (gen)indført de seneste dage.

Der er bøder i vente, hvis man bryder det kommende udgangsforbud i Frankrig. (Foto: LUDOVIC MARIN © Scanpix)

- Situationen er bekymrende. Vi er nødt til at reagere.

Sådan har ordene netop lydt fra præsident Emmanuel Macron. Frankrig har erklæret national sundhedskrise. Igen.

Det betyder, at landet fra på lørdag går i kriseberedskab, så nye restriktioner kan gennemføres. Herunder et udgangsforbud.

- Dette udgangsforbud er et vigtigt tiltag. Det vil blandt andet blive indført i Paris-området, hvor virusset spreder sig aktivt, og vil gælde fra klokken 21 om aftenen til klokken 6 om morgenen.

Det fortalte præsident Emmanuel Macron på et pressemøde her til aften. Udover Paris gælder udgangsforbuddet i Rouen, Lille, St. Etienne, Lyon, Grenoble, Montpellier, Marseille og Toulouse.

Udgangsforbuddet - eller spærretid som præsidenten kalder det - forventes at omfatte knap 20 millioner franskmænd og skal vare fire uger frem. Macron håber dog at forlænge det til 1. december.

- Vores mål er at bremse virusset for at beskytte andre. Vi er nødt til at komme fra 20.000 daglige tilfælde og ned til 2-3.000, siger han.

I dag oplyste de franske myndigheder også, at man for første gang siden 25. juni har flere end 9.100 personer indlagt med coronavirus.

Landet har til dags dato registreret 33.056 coronarelaterede dødsfald ifølge Johns Hopkins University.

Frankrig er ikke det første, men dog det seneste, europæiske land til at genindføre visse coronarestriktioner, der blev lettet henover sommeren, men nu dømmes nødvendige igen.

Holland

Mark Rutte. (Foto: Bart Maat © Scanpix)

Den hollandske premierminister annoncerede i forgårs, at en lang række coronarestriktioner vender tilbage, nu hvor virusset i stor stil er vendt tilbage.

Det betyder, at forsamlingsforbuddet er sænket til fire personer, og at restauranter og barer skal lukke.

Alkoholsalg bliver forbudt efter klokken 20, og disse restriktioner begynder her til aften og varer som udgangspunkt fire uger frem.

Spanien

. (Foto: lluis Gene © Scanpix)

Spanien har indført en række vidtrækkende tiltag for at bremse smitten i hovedstaden, Madrid, og byens omkringliggende områder.

Det betyder, at personer ikke kan bevæge sig ind eller ud af byen uden en valid grund - udover hvis man skal på arbejde eller i skole.

Hoteller og restauranter er derudover begrænset til halv kapacitet og skal lukke klokken 23, mens et forsamlingsforbud på seks personer bliver håndhævet.

England

Den engelske regeringstop får et par ord med på vejen af en pub i Liverpool. (Foto: PETER POWELL © Scanpix)

I England har man indført et nyt tre-trins-system, som alle egne bliver inddelt i efter antallet af smittetilfælde. Det er 'middel', 'høj' og 'meget høj'.

Under første trin gælder de nationale regler med et forsamlingsforbud på seks personer, og hvor barer og restauranter lukker klokken 22.

Ved andet trin gælder trin 1-tiltagene og derudover må man ikke mødes med folk uden for sin husstand indendørs, på barer og restauranter.

Ved det tredje trin, hvor Liverpool er placeret lige nu, må man ikke mødes med nogen som helst, der ikke er en del af ens husstand eller en forudbestemt social boble. Det gælder indendørs, og det gælder flere steder udendørs. Barer skal lukke helt, medmindre de serverer reelle måltider, og alkohol må kun skænkes som del af et måltid.

Rundt i Europa

Med mundbind i Rom. (Foto: Guglielmo Mangiapane © Scanpix)

Derudover er en del tiltag blevet forlænget rundt omkring i Europa.

I Tyskland har de forlænget forbuddet mod store forsamlinger resten af året og indført test og karantæne for tilrejsende fra risikozoner. Derudover skal man bære maske i barer, restauranter, butikker og offentlig transport. Derudover har man lokale restriktioner for områder, der løbende bliver hårdt ramt.

I Tjekkiet kom den tjekkiske regering mandag med nye tiltag for at mindske smitten. Fra i dag skal både sportsfaciliteter, skoler og barer således igen lukke.

I Italien har man indført krav om at bære mundbind alle steder offentligt. Restauranter og barer skal lukke klokken 21, hvis de ikke har bordservering, og ved midnat, hvis de har. Alle fester er bandlyst. Derudover er der lokale restriktioner i de områder, der er hårdt ramt.

I Belgien er maskebrug ikke længere et krav, og i Sverige afventer man at indføre yderligere restriktioner udover et forsamlingsforbud på 50 personer.

Kilde: BBC, Reuters, AFP

Facebook
Twitter