Vicepræsidenten vandt præsidentvalget i Kenya. Eller hvad?

Flere valgkommissærer afviser resultatet af præsidentvalget i Kenya, hvor William Ruto vandt med 50,49 procent af stemmerne.

William Ruto er mandag blevet udråbt som vinder af det kenyanske præsidentvalg.

Den 55-årige tidligere vicepræsident sikrede sig 50,49 procent af stemmerne, mens hans nærmeste konkurrent, tidligere premierminister Raila Odinga, har fået 48,85 procent af stemmerne.

Men fire af den syv personer store valgkommission i Kenya har afvist valgets resultat. Der er manglende transparens, lyder det som begrundelse fra de fire opponenter. Det siger viceforpersonen for den kenyanske valgkommission, Juliana Cherera ifølge BBC.

- Vi kan ikke tage ejerskab over resultatet, der bliver annonceret, på grund af den uigennemsigtige natur af den sidste fase af valget.

- Vi kommer til at give en fyldestgørende erklæring. Vi opfordrer igen kenyanere til at forholde sig i ro, siger Juliana Cherera.

Der udbrød håndgemæng i det rum, hvor resultatet af valget skulle offentliggøres. I forvejen har stemmeoptællingen trukket ud i knap en uge, siden kenyanerne var ved valgurnerne i tirsdags. Men forpersonen for den kenyanske valgkommission, Wafula Chebukati, rystede ikke på hånden.

- Jeg står foran jer til trods for trusler og chikane. Jeg har gjort min pligt i overensstemmelse med landets love.

- I overensstemmelse med loven erklærer jeg, at Ruto William Samoei er blevet behørigt valgt som præsident, siger Wafula Chebukati.

Valgresultatet har udløst voldsomme protester flere steder i Kenya:

Selvom et flertal af valgkommissærerne ikke bakker op om valgets resultat, er det ifølge landets valglov valgkommissionens forperson, der udråber vinderen, skriver BBC.

Da Wafula Chebukati har udråbt Ruto som vinder af valget, står han ifølge det britiske medie til at blive landets næste præsident.

Men det er ikke givet, at det ender med Ruto som præsident, siger Holger Bernt Hansen, professor emeritus i Afrika-studier ved Københavns Universitet, til Ritzau.

Han peger på, at valgkommissionen har valgt at udsige resultatet, og ved det seneste valg i 2017, blev valgresultatet indbragt for landets Højesteret, og det kan meget vel gentage sig, vurderer Holger Bernt Hansen.

- Potentielt kan det ende ud i en omkamp mellem Ruto og hans største konkurrent Raila Odinga, siger han til Ritzau.

'Ingen plads til at kigge bagud, vi kigger på fremtiden'

Den nyvalgte præsident har bebudet, at han vil tage et opgør med landets elite og korruption.

- Han vil rydde op i landets korruption og sikre de fattige en større rolle og stemme. Det er en anden stil og et andet budskab, end man har været vant til.

- Men det er også et budskab, som mange har hørt før, siger Holger Bernt Hansen til Ritzau.

Den nyvalgte præsident takkede i sin sejrstale folket, og sagde, at han var en stolt kenyaner.

- Lad mig sige, lige fra begyndelsen, at der i dette valg ikke er nogen tabere. Kenyas folk har vundet, fordi vi har hævet den politiske barre.

- Jeg vil love alle kenyanere, hvordan end, de stemte, at dette vil være deres regering. Jeg ved, at mange vil vide, særligt dem, der har gjort mange ting imod os, men jeg vil sige til dem, at de ikke har noget at frygte. Der er ikke plads til hævn. Der er ingen plads til at kigge bagud, vi kigger på fremtiden, siger William Ruto.

Ruto-tilhængere fejrer valgsejren: