VIDEO Ambassadør: Kinesisk toppolitiker var blevet for farlig

Livstidsdom til kinesisk politiker er politisk funderet, mener den danske ambassadør i Kina.

Officielt er han dømt for korruption og magtmisbrug. Men livstidsdommen over den faldne kinesiske toppolitiker Bo Xi Lai handler om mere end korruption.

- Det er en meget kompleks sag, siger den danske ambassadør i Kina Friis Arne Petersen til DR2 Dagen.

Bo Xi Lai lignede længe en kommende stjerne i det kinesiske kommunistparti, men efter Bo Xi Lais højre hånd i foråret sidste år pludselig dukkede op på et amerikansk konsulat for at få politisk asyl, er det gået ned af bakke for Bo Xi Lai.

Nu er dømt for at have svindlet for 22 millioner kroner og for at have dækket over et drab, som hans kone er dømt for at have begået.

Hård dom

Men trods de alvorlige forbrydelser er dommen hårdere end ventet, mener ambassadøren.

- Der har været mere på spil end de fleste af os troede. De har været mere bekymret over hans popularitet, end man skulle tro. Hans evne til at få fat i den kinesiske befolkning har været uset stor, siger Friis Arne Petersen.

Problemet for styret i Beijing er ifølge ambassadøren, at Bo Xi Lai er mere maoistisk indstillet end det nuværende styre, som ønsker en større grad af markedsøkonomi i Kina.

Bo Xi Lais popularitet blandt de fattige kinesere er blevet for farlig, vurderer ambassadøren.

- Det er ingen tvivl om, at han var en stærk politiker, som ville noget andet, end den vej Kina er på vej hen imod i øjeblikket. Så den mere maoistiske tilgang har åbenbart været for farlig for den nuværende ledelse i kommunistpartiet, siger Friis Arne Petersen til DR2 Dagen.

Se interviewet med Friis Arne Petersen i toppen af artiklen.