VIDEO Ariel Sharons jordskredssejr skabte frygt og forbitrelse

Palæstinenserne og Israels arabiske naboer var forbitrede over Ariel Sharons overvældende valgsejr den 7. februar 2001.

Om morgenen den 7. februar 2001 var 99 procent af stemmerne talt op i Israel, og af dem havde Likud-partiets leder, den stærkt højreorienterede Ariel Sharon, vundet med 62,5 procent, mens Arbejderpartiets leder Barak havde fået 37,4 procent.

Valgsejren kastede en mørk skygge over fredsprocessen i det uroplagede land, og palæstinenserne og de arabiske naboer var forbitrede over Ariel Sharons sejr.

Ariel Sharon havde erklæret, at palæstinenserne ikke ville få opfyldt deres krav om kontrol over de hellige islamiske steder i Østjerusalem, samt at palæstinenserne ikke ville få mere land, end det de allerede havde i deres selvstyreområder.

Det resulterede i en spændt atmosfære i hele landet, hvor befolkningen frygtede, at palæstinensernes skuffelse og forbitrelse ville føre til voldsomme reaktioner.

Sharon ville aldrig acceptere en deling af Jerusalem

Samme dag som de sidste stemmer blev talt op, besøgte Ariel Sharon Grædemuren, der ligger få meter fra muslimernes og jødernes hellige tempelbjerg.

Efteråret forinden havde Ariel Sharon besøgt tempelbjerget, og det provokerede palæstinenserne og udløste den blodige opstand.

Under besøget ved Grædemuren den 7. februar 2001 gjorde Ariel Sharon det derfor klart, at han aldrig vil acceptere en deling af Jerusalem

- Jeg er her i Jerusalem, jødernes hovedstad gennem 3000 år, Israels forenede og udelelige hovedstad, med Tempelbjerget i centrum til evig tid, udtalte han dengang.

Se et indslag fra TV Avisens udsendelse den 7. februar 2001 om Ariel Sharons valgsejr, som skabte skuffelse og forbitrelse blandt palæstinenserne, i videoen i toppen af artiklen.