VIDEO Bernie Sanders til DR: Jeg flytter til Danmark, hvis jeg ikke bliver præsident

DR Nyheder har mødt demokratisk kandidat, der klarer sig overraskende godt mod Hillary Clinton.

- Det vidste jeg ikke, men det er meget opmuntrende, meget rart, griner Bernie Sanders, da DR Nyheder fortæller ham, at han er blevet lidt af et fænomen i Skandinavien.

Den demokratiske kandidat Bernie Sanders har rusket godt og grundigt op i den amerikanske præsidentvalgkamp - og vakt opsigt i Skandinavien - med sin drøm om at omdanne USA til en velfærdsstat efter dansk model.

Budskabet har vakt overraskende stor genklang i USA. I øjeblikket støtter hver tredje demokratiske vælger Bernie Sanders, viser meningsmålingerne.

Sanders er cool

En af de danskere, der har fået øjnene op for Bernie Sanders er Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk. Han var tirsdag i Washington for at mødes med Sanders:

- Jeg synes det er fantastisk god reklame for Danmark. Jeg tror ikke der har været så god reklame for Danmark i mange, mange år, siger Elbæk, da DR møder ham foran Kongressen.

Han har fået 30 minutters møde med et af USA’s mest eftertragtede navne lige nu. Og Uffe Elbæk kan godt forklare Sanders’ succes, mener han:

- Der er ved at ske et nybrud om hvordan er det vi tænker politik, og hvordan tænker vi politisk engagement. Og der er Bernie Sanders et enormt godt eksempel. Og så er han sgu da cool, siger Uffe Elbæk.

- Er du den danske Bernie Sanders?

- Ej, det ved jeg sgu ikke! udbryder Elbæk.

Se DR Nyheders interview med Bernie Sanders i videoen i toppen af artiklen.

Meget at være stolte af

- Danskerne har meget at være stolte af. Her i landet forstår man ikke til fulde, hvad I har opnået, når det gælder høj livskvalitet, meget høj levestandard for personer i arbejde, for jeres børn og jeres ældre, siger Bernie Sanders:

- Jeg synes, at folk burde kigge på jer som en model for, hvad der er godt.

Beskyldt for socialisme

Bernie Sanders' budskaber om Danmark har fået hans politiske modstandere til at beskylde ham for at være socialist - et skældsord i USA.

Andre har påpeget, at USA er alt for stort et land til at kopiere den danske velfærdsmodel.

- Det handler ikke om at kopiere. USA er ikke Danmark. Vi er et meget større, kompliceret og forskelligartet samfund, siger Bernie Sanders:

- Men målene om, at alle har adgang til sundhedsvæsenet, at vi skal have god og billig børnepasning, at når familier får børn, så har mødre og fædre ret til barselsorlov, at man skal have god ældrepleje – det er menneskelige værdier, som Danmark har etableret, og som jeg tror, at vi kan lære af.

Præsident i Danmark

DR's USA-korrespondent tilbyder Bernie Sanders at blive præsident i Danmark, hvis det glipper i USA.

- Hvis det her ikke lykkes, så flytter jeg til Danmark. Jeg taler dog ikke så godt dansk, smiler kandidaten.

Opdateret: Det fremgik af en tidligere version af denne artikel, at DR er det første danske medie, som har interviewet Bernie Sanders, mens han har været præsidentkandidat. Det er ikke korrekt, da avisen Information også interviewede Bernie Sanders i forbindelse med Uffe Elbæks møde med den demokratiske kandidat.