VIDEO Det er Verdens Toiletdag - men 2,5 milliarder har ikke adgang til ét

En tredjedel af verdens befolkning har ikke adgang til et toilet. Det spreder sygdomme, giver infektioner og koster menneskeliv i udviklingslandene.

Lokum. WC. Lokus. Porcelænstrone. Dasset.

Kært barn har mange navne, og det gælder også toilettet, som for de fleste danskere er en selvfølge, når vi skal forrette vores nødtørft.

Men over en tredjedel af verdens befolkning - cirka 2,5 milliarder mennesker, der lever i udviklingslandene - har ikke adgang til ordentlig sanitet og tilstrækkelig hygiejne.

Derfor er dagen i dag, den 19. november, udråbt til 'World Toilet Day' - Verdens Toiletdag - af verdensorganisationen FN.

Flere hundrede år inden krisen er løst

Ifølge WHO har 10 millioner børn mistet livet som resultat af dårlig hygiejne siden år 2000.

Derfor har velgørenhedsorganisationen WaterAid allieret sig med læger fra en lang række lande og sendt et åbent brev til FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Ifølge WaterAids globale kampagneleder, Fleur Anderson, er grundlæggende hygiejne den hurtigste og mest effektive måde at forbedre en nations levestandard.

- Det er et af de mest oversete udviklingsspørgsmål, og i dette tempo vil det tage flere hundrede år, ikke årtier som vi ønsker, før denne krise er løst, siger hun.

Se indslag om Verdens Toiletdag og opdag, hvor stor forskel der faktisk er på verdens toiletter, i videoen i toppen af artiklen.