VIDEO Dykkere i "redningsaktion verden aldrig vil glemme"

Kom helt tæt på redningsaktionen af de 12 thailandske drenge fra grotten Tham Luang.

De har arbejdet utrætteligt i flere dage. Tilbragt otte timer i små mudrede områder for at kunne fragte røde bårer videre til næste mand på en lang række.

Alt sammen som led i en redningsaktion, der nu bliver hyldet over hele verden: Evakueringen af de 12 thailandske fodbolddrenge og deres træner, som indtil i går sad indespærret flere kilometer inde i grottesystemet Tham Luang i det nordlige Thailand.

19 dykkere, både internationale og thailandske, har assisteret i den tre dage lange indsats, der i går nåede sin afslutning, da alle drenge, træner og dykkere igen var sikkert ude af grotten.

  • Redningsarbejdet i Tham Luang-grotten, hvor 90 dykkere har været involveret. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)
  • To danske dykkere var på det store hold af internationale dykkere, som har assisteret redningsaktionen. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)
  • Redningsholdet var igang fra søndag morgen klokken fem dansk tid og tirsdag eftermiddag var alle 12 drenge, deres træner samt de sidste dykkere ude af grotten. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)
1 / 3

Og den thailandske eliteenhed, Thai Navy Seal, har offentliggjort en video af deres risikofyldte aktion, hvor de blandt andet skulle fragte drengene gennem snævre passager i grotten, kun knap en halv meter brede.

- Vi vil aldrig glemme de 18 dage, hvor hele verden fandt sammen i grotten Tham Luang. En redningsaktion, verden aldrig vil glemme, skriver de blandt andet.

Drengene ved godt helbred

I dag blev også billeder af drengene offentliggjort. Billederne viser fodboldholdet “Wild Boars” ligeså fint på rad og række liggende på hospitalet Chiang Rai Prachanukroh i Chiang Rai.

  • Hospitalet i Chiang Rai i det nordlige Thailand., hvor de 12 drenge fra fodboldholdet "Wild Boars" er indlagt. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)
  • Lægerne forventer, at drengene skal være på hospitalet i en uge, før de igen kan komme hjem til deres familier. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)
  • Først i går eftermiddag var alle 12 drenge samt deres træner sikkert ude af grotten. (Foto: handout © Scanpix)
  • Indtil videre må flere af familierne nøjes med at se deres sønner gennem et glasvindue. Kun de fire drenge, som blev reddet ud søndag, har mødt deres forældre, men stadig må de ikke have fysisk kontakt med dem på grund af risiko for infektion. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)
1 / 4

Iført helt hvide hospitalskitler med ansigtsmasker, nogle liggende, nogle siddende og så lige et par enkelte, der løfter armen og lader to fingre danne V som et sejrstegn.

Og drengene og deres træner er stærke, både i "hovedet og i hjertet", lyder det fra direktør for hospitalet, Chaiwetch Thanapaisal tidligere i dag.

Efter tre dages intens langt redningsarbejde er alle blevet reddet ud og er nu på hospitalet i Chaing Rai, hvor de er blevet indlagt og er i karantæne.

Tre af dem har pådraget sig mindre lungeinfektioner efter at have tilbragt 17 dage på en lille forhøjning, kilometer inde i det mørke grottesystem.

Generelt er de dog ved godt helbred, selvom de har tabt sig flere kilo, oplyser lægerne på hospitalet og fortæller, at de fleste af drengene igen er begyndt at spise normalt.

Redningsmission blev fremskyndet

En eliteenhed på 19 dykkere stod bag den risikofyldte redningsmission at redde de 12 drenge og deres træner de knap 3,5 kilometer ud af grotten. Drengene blev iført luftcylindre og blev blandt andet fragtet på røde bårer undervejs, hvor der ikke var vand.

Ifølge redningschefen Narongsak Osottanakorn blev redningsarbejdet fremskyndet, fordi der var tegn på iltmangel i grotten, ligesom redningsholdet forventede store mængder regn, der muligt kunne hæve vandstanden.

Tidligt søndag morgen dansk tid begyndte redningsarbejdet, hvor de første fire drenge kom ud, de næste fire blev reddet ud mandag og i går eftermiddag omkring klokken 15 var alle ude af grotten.

Drengene blev umiddelbart efter de kom ud af grotten fløjet til hospitalet i Chiang Rai.

Først i dag har de drenge, der blev reddet ud søndag, haft mulighed for at møde deres forældre.

De skal dog stadig holde fysisk afstand og være iført beskyttelsesdragt på grund af risiko for infektion. De andre må indtil videre se deres familier gennem et glasvindue.

Ingen bliver holdt ansvarlig

Gruppen gik på opdagelse i grotten efter en fodboldtræning den 23. juni og blev fanget, da indgangen blev oversvømmet på grund af store mængder regn.

Narongsak Osottanakorn, der er leder af redningsarbejdet, har understreget, at der er tale om et uheld, og at ingen bærer ansvaret.

- Vi holder dem ikke ansvarlige for det her. De er børn, som har opført sig som børn, det var et uheld, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk