VIDEO Enorm kuppel skal redde Tjernobyl-reaktor fra yderligere radioaktivt udslip

Lige nu bliver der bygget en 31.000 ton tung kuppel, der skal holde radioaktive stråler fra atomkraftværket i Tjernobyl inde.

En eksplosion i atomkraftværket i den ukrainske by Tjernobyl i 1986 satte gang i den værste atomkraftskrise nogensinde. Efter eksplosionen indkapslede man kraftværket i cement og stål for at holde de radioaktive stråler inde. Men nu godt 30 år efter er konstruktionen i fare for at kollapse.

Derfor har den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling finansieret opførelsen af en enorm kuppel, der skal indkapsle det farlige atomaffald, der stadig ligger i atomkraftværket. Kuplen skal kunne udholde et styrke seks jordskælv, en kategori tre orkan og temperatursvingninger fra -43 til +45 grader.

Kuplen er placeret ved siden af kraftværket, så arbejderne ikke bliver berørt af strålingen. Så når den 31.000 ton tunge kuppel står færdig i løbet af 2017, skal den køres på jernbaneskinner ind over kraftværket. Dermed er kuplen den største mobile bygning, der er bygget på land.

Du kan se og læse mere om kuplen og atomkraftværket i videoen øverst i artiklen.