VIDEO Fem ansigter på det delte USA

USA er forsat et meget raceopdelt land - 50 år efter raceadskillelsen formelt ophørt. Se og hør fem sorte amerikanere fortælle deres historie.

Fem sorte amerikanere fortæller i aftenens Horisont på DR1 om deres oplevelser med raceadskillelse i USA. (Foto: Jacob Albert Lorenzen © DR)

Selvom raceopdelingen af det amerikanske samfund formelt ophørte i 1960'erne, er USA stadig opdelt mellem sorte og hvide.

Horisont på DR1 har mødt fem sorte mænd, der oplever racismen og opdelingen i de amerikanske sydstater. Her lever sorte og hvide side om side - men stadig ikke sammen.

Se og hør de fem mænd fortælle deres historier i videoerne:

50 år senere: Robert Avery

Som 14-årig tomlede Robert Avery fra sin hjemby, Gadsden i Alabama, hele vejen til hovedstaden Washington, D.C. Året er 1963. Martin Luther King holder sin berømte I Have a Dream-tale, og 14-årige Robert kigger ud over menneskehavet.

Han tænker, at de 250.000 mennesker på plænen i Washington er kommet for hans skyld. I dag bliver marchen til Washington og Martin Luther Kings tale betragtet som et vendepunkt i kampen for lige rettigheder.

DR TV.">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:539aa43da11f9d0d508b3c8d

Hans søn blev skudt: Ron Davis

For halvandet år siden sendte Ron Davis sin søn, Jordan, i byen med nogle venner. Sønnen kom aldrig hjem. På den lokale tankstation kommer de fire sorte drenge i diskussion med en hvid mand i 40'erne. Han kan ikke lide deres hiphop-musik. Stemningen bliver ophidset, og manden skyder Jordan Davis.

Men manden bliver frikendt for mordet på den sorte dreng. I dag kæmper Ron Davis for lige rettigheder og en ændring af Floridas lovgivning, som giver borgere ret til at skyde i selvforsvar.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:539aa607a11f9d0d508b3c95

Martin Luther Kings efterfølger: Raphael Warnock

I den store kirke i Atlanta, Georgia, står præst Raphael Warnock foran alteret. Et stort kor synger, den fulde sal klapper i takt og stemmer i. Warnock er Martin Luther Kings efterfølger og talerør for den sorte befolkning i USA.

Han er kritisk overfor den racisme, der stadig lever i det amerikanske samfund - og de love, der fortsat forskelsbehandler hvide og sorte.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:539aa732a11f9d0d508b3c98

Professoren og aktivisten: Lawrence Carter

På Martin Luther Kings gamle universitet i Atlanta holder de arven efter USAs måske mest berømte præst i live. Dekan Lawrence Carters institut dokumenterer og forsker i forholdene for den sorte befolkning i USA.

Han er kritisk overfor de love, der kræver billed-id af befolkningen til folkeafstemninger og valg. Det går især ud over de sorte og andre minoriteter, mener han.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:539aa19ba11f9d0d508b3c77

De hvide bor ikke her: Donnie Coleman

På gaden i Gadsden, Alabama, holder kvarteret den månedlige folkefest. De hvide i byen holder deres fest en anden dag.

Foran forsamlingshuset vasker Donnie og de andre kvarterets biler for 5 dollar. Pengene går til den lokale kirke. Han peger op ad vejen og fortæller, at de hvide bor i den anden ende af byen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:539aa35fa11f9d0d508b3c86

Se Horisont om det raceopdelte USA på DR TV.

Facebook
Twitter