VIDEO IS-gidsel bryder sammen på norsk tv: De dræbte min mor, fordi hun havde den forkerte religion

22-årige Nadia Murad rejser verden rundt for at fortælle sin historie og finde støtte til de mange yazidi-kvinder, der holdes som sexslaver af IS.

I august sidste år indtog Islamisk Stat den nordirakiske by Sinjar og jagede titusindvis af mennesker på flugt.

Yazidierne, der er en lille religiøs minoritet i Irak, flygtede op på Sinjar-bjerget. Dem, der ikke nåede i sikkerhed, blev dræbt eller gjort til sexslaver.

22-årige Nadia Murad blev taget til fange og holdt som sexslave i tre måneder sammen med mere end 5000 yazidi-kvinder, mens IS gjorde krav på flere og flere områder i landet.

Hun forsøgte at flygte men blev fanget og voldtaget af seks IS-soldater. Voldtægten var straffen for hendes flugtforsøg.

I november måned formåede hun endelig at slippe fri fra sit fangeskab. I dag har hun søgt asyl i den tyske by Stuttgart.

Hvem er yazidierne?

Yazidierne er etniske kurdere og et religiøst mindretal, der primært bor i en række regioner i Irak, Tyrkiet, Syrien, Iran og Armenien.

Religionen bygger på elementer fra en række religioner, herunder kristendom og islam.

Det er uvist, hvor mange yazidier der findes. Antallet anslås at være alt fra mellem 300.000 og en million.

Yazidi-befolkningen er meget isoleret og blev fordrevet under Saddam Husseins tid.

Nadia er i sikkerhed, men der er fortsat et stort antal yazidi-kvinder i fangeskab hos Islamisk Stat.

Derfor bruger Nadia sin tid på at rejse rundt i verden og gøre opmærksom på sine medsøstres situation.

Nadia er i øjeblikket i Norge for at skaffe hjælp til de kvinder, der fortsat er i fangeskab. Lørdag gæster hun Sverige, men i aftes deltog hun i programmet Urix på norske NRK.

På et tidspunkt ser hun et billede på storskærmen af en ældre yazidi-kvinde i hvidt tørklæde, hvilket får hende til at bryde ud i gråd.

- Det er på grund af tøj, som du ser på billedet, at jeg rejser rundt og fortæller min historie. Det er vores tøj, og min mor havde det samme tøj på. Vi bliver dræbt på grund af vores religion og vores påklædning, siger hun i tv-klippet, som du kan se i toppen af denne artikel.

I samme interview fortæller en tydelig berørt Murad, at mange børn er blevet forældreløse og bor uden tøj og mad i fattigdom.

I december måned var Nadia Murad på besøg hos FN's sikkerhedsråd. Her bad hun sikkerhedsrådet om at udslette IS en gang for alle.

- Voldtægt bliver brugt til at ødelægge piger og kvinder, og for at garantere, at de aldrig kommer til at få et normalt liv. IS har gjort yazidi-kvinder til kød, som kan købes og sælges.

- Jeg beder jer. Udslet IS, sagde hun.

  • Se Nadia Murads tale til FN's sikkerhedsråd herunder. Se klippet fra NRK i toppen af artiklen.

  • Herunder kan du se en billedserie fra april 2015, da IS drev tusinder af irakere på flugt til Syrien.

- De ældre kvinder kunne ikke misbruges seksuelt, så de blev dræbt, fortæller Nadia Murah om i sommer, da IS indtog byen Sinjar i Irak.Nu rejser hun verden rundt for at fortælle sin historie.

Opslået af DR Nyheder på 29. januar 2016