VIDEO Hans Rosling: Man skal ikke bruge medier til at forstå verden

I følge statistiker og professor i global sundhed Hans Rosling har vi en forkert opfattelse af verdens befolkningsmæssige udvikling.

- Man kan ikke benytte sig af medierne, hvis man vil forstå verden.

Så hård lød meldingen fra Hans Rosling, da han i går gæstede Deadline på DR2. Her brugte han i stedet æbler til at forklare nogle af de største misforståelser i verdens udvikling.

- Tror man, at flertallet af verdens befolkning er meget fattige, at pigerne ikke går i skole, og at fattige forsøger at flygte til de rige lande, så ved man ikke, hvordan det er, siger han og fortsætter:

- Man skal forstå, at der er lande på alle niveauer, og de fleste ligger omkring midten.

Ifølge Hans Rosling glemmer medierne at fokusere på overblikket, hvor det faktisk går bedre. I stedet bringer medierne enkeltsager, som ofte har en negativ vinkel.

Han forklarer det ved at vise sin 'grimme' sko.

- Hvis i kun viser min sko, som er grim, så viser i kun en del af mig. Hvis i kun viser mit ansigt, så er det en anden del. I viser en lille del og kalder det for verden, siger han.

Se klippet med Hans Rosling, der udfordrer værten Adam Holm om mediernes rolle i videoen over artiklen.

'Han får statistikken til at synge'

Hans Rosling er professor i global sundhed og taler i TED, en non-profit-organisation med formålet at dele ideer. En af hans primære pointer er, at de såkaldte 'udviklingslande' er et misforstået begreb. En pointe han forklarer ved hjælp af fascinerende statistikker eller - som under interviewet i Deadline - blot ved hjælp af æbler.

Professorens evne til at forklare komplekse budskaber om verdens udvikling ved hjælp af video-sekvenser med farverige cirkler og bevægelige kurver, har fået TED til at beskrive ham som 'manden, der får statistikken til at synge'.

Se hele interviewet med Hans Rosling fra Deadline på DR2 her: