VIDEO: Indien prøveskyder raket der kan nå Kina

Indien har testet en langdistanceraket, der kan nå hele vejen til Kina eller Europa.

(Foto: © AFP, Scanpix)

Indien testede torsdag morgen en raket, der kan nå så langt som til Europa eller Kina. Dermed skyder Indien sig ind i den eksklusive klub af atommagter, der kan forsvare sig på tværs af kontinenter.

Testskydningen blev vist på tv, og her kunne man se raketten med en rækkevidde på mere end 5.000 kilometer blæse gennem skyer fra en ø ud for Indiens østkyst.

- Den har opfyldt missionens mål, siger direktøren for testområdet, S.P. Dash.

- Den ramte målet med meget god nøjagtighed, tilføjer han.

Kronen på værket

Den indisk-fremstillede Agni V-raket er kronen på værket i et raketprogram, der primært er udviklet med en mulig trussel fra nabolandet Kina for øje.

Kun FN's Sikkerhedsråd permanente medlemmer - Kina, Frankrig, Rusland USA og Storbritannien - sammen med Israel, menes at have ligeså langtrækkende våben.

Som en hurtigvoksende økonomisk magt er Indien opsat på at spille en større rolle på den globale scene, og landet har længe bejlet til et permanent sæde i Sikkerhedsrådet.

Samtidig har Indien i de senere år vist sig som en af verdens førende våbenimportører, da landet forsøger at opdatere et stort, men forældet militær.

Fortjener at sidde med til bords

- Det er en måde at signalere Indiens ankomst på den globale scene; at Indien fortjener at sidde med ved det høje bord, siger Harsh Pant, forsvarsekspert på Kings College, London. Han beskriver samtidig raketaffyringen som et "selvtillidsboost".

Testskydningen, der blev annonceret i god tid, har ikke, ligesom det var tilfældet med Nordkoreas, trukket vestlig kritik. Nordkorea forsøgte at sende en lignende raket af sted sidste uge - dog uden succes.

Indien får dog kritik fra Kina.

- Vesten vælger at se bort fra Indiens tilsidesættelse af atom- og raketprograms-traktater, skriver China's Global Times i en lederartikel offentliggjort før testaffyringen.

- Indien bør ikke overvurdere sin styrke, lød det i avisen, der er ejet af det kinesiske kommunistpartis vigtigste talerør, People's Daily.