VIDEO Kom tæt på nogle af de vrede demonstranter i Minneapolis

I Minneapolis bliver der både demonstreret og plyndret.

USA er i kaos. De værste raceoptøjer i årtier hærger byer tværs over USA efter den sorte amerikaner George Floyds død som følge af en hvid betjents anholdelse af ham i byen Minneapolis.

Det kommer efter tre måneders coronapandemi med over 100.000 døde, 40 millioner tabte

arbejdspladser
- og op til et præsidentvalg om fem måneder.

Horisont har været på gaden i Minneapolis og mødt en række sorte demonstranter. Blandt andre Lewiee Blaze, der er med til at organisere demonstrationerne, men stærk modstander af de mange plyndringer, der sker samtidigt.

Det kan du se i videoen øverst i denne artikel.

Raceoptøjer i USA

  • 1955 Rosa Parks nægtede at give sit bussæde til en hvid passager, da alle pladser forbeholdt hvide var optaget. Det blev startskuddet på borgerrettighedsbevægelsen og førte til boykot af busserne og demonstrationer. Den amerikanske kongres har siden kaldt Rosa Parks for moderen af frihedsbevægelsen.

  • 1965 blev den sorte mand Marquette Frye anholdt for hasarderet kørsel i bydelen Watts i Los Angeles. Det førte til slagsmål, og da det lød, at politiet havde banket Frye og sparket en gravid kvinde, brød seks dages uroligheder ud. 34 personer døde.

  • 1968 Borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King Jr. blev skudt og dræbt på balkonen ved sit hotel i byen Memphis. Det førte til optøjer i en lang række større byer, og 39 personer mistede livet.

  • 1980 Arthur McDuffie forsøgte i december 1979 at køre fra politiet i Miami, der ville anholde ham for at køre for hurtigt på sin motorcykel. Da han få minutter senere standsede, blev han banket af en gruppe betjente. Få dage senere døde han af sine kvæstelser, som ifølge politiet dog skyldtes, at han styrtede på motorcyklen. Da betjentene året efter blev frikendt, brød demonstrationer ud. 18 personer døde i optøjerne.

  • 1991 blev Rodney King tævet af betjente under en anholdelse i Los Angeles. Det blev filmet af en forbipasserende.

  • 1992 De fire betjente blev frikendt, hvilket førte til optøjer i fem dage, hvor 63 personer døde, og over 2.000 blev såret

  • 2012 17-årige Trayvon Martin havde været et smut i kiosken og var på vej til sit hjem i et indhegnet boligområde, da sikkerhedsvagten George Zimmerman dræbte ham. Han fastholdt, at det skete i selvforsvar og blev ikke anholdt, hvilket førte til demonstrationer.

  • 2013 blev Zimmerman frikendt i sagen. Som reaktion herpå startede sorte aktivister en kampagne under hashtagget #blacklivesmatter på sociale medier. Det er siden blevet til en bevægelse, der kæmper mod systematisk racisme mod sorte.

  • 2014 18-årige Michael Brown blev skudt og dræbt under en anholdelse i byen Ferguson. Betjentens forklaring lød, at Brown forsøgte at tage hans pistol, og at den i gik af i den forbindelse. Brown forsøgte at stikke af, men blev undervejs ramt af mindst seks skud. Drabet førte til uroligheder i flere bølger, først over 15 dage i august, igen i en uge i slutningen af november og til sidst på årsdagen for drabet på Brown den 9. august 2015 og to dage frem. 10 borgere og seks betjente blev såret, og 321 personer blev anholdt.

Facebook
Twitter