VIDEO Kronprinsen er på hemmeligt besøg hos danske jægersoldater på dødfarlig FN-mission

Missionen i Mali er den farligste mission, FN er i gang med.

Kronprins Frederik og forsvarsminister Peter Christensen (V) blev vidne til det, der bedst kan beskrives som en voldsom magtdemonstration, da 24 danske jægersoldater viste deres isenkram frem i Malis ørken.

På trods af de 40 graders varme blev der ikke sparet på energien, da der var fint besøg fra Danmark.

Her var der dog kun tale om en øvelse. Men til hverdag er det i den grad alvor for de 24 specialstyrker, der er på den farligste FN-mission i verden.

- De danske styrker yder en kæmpe professionel indsats, lyder det fra forsvarsminister Peter Christensen.

Dødfarlig mission

I stor hemmelighed var gæsterne fra Danmark fløjet ind til jægersoldaternes base i byen Gao i det østlige Mali.

DR var med for at få indblik i en fredsmission, som desværre ikke kører, som de involverede kunne ønske sig.

105 FN-soldater har mistet livet i kamp mod islamiske terrorister, og selvom der i alt er udkommanderet 10.000 mand, så er det ikke nok til at sikre freden i det skrøbelige land.

Få mænd til enormt areal

Chefen for hele missionen er den danske generalmajor Michael Lollesgaard, og hvor han for et år siden troede, at udviklingen var vendt, må han i dag konstatere, at det er uhyre vanskeligt at skabe fred i et land, der arealmæssigt er tre gange så stort som Frankrig.

- Det er jo en kæmpe opgave, og vi har svært ved at være tilstede, alle de steder vi gerne vil være, lyder det fra Michael Lollesgaard.

En af de helt store udfordringer er, at vestlige lande ikke ligefrem står i kø for at bidrage til missionen.

Der mangler helikoptere til at dække det enorme landområde, pansrede enheder, der kan operere i ørkenen og specialstyrker, der kan gå i direkte kamp mod terroristerne.

- Udfordringen er jo, at det kan være enormt svært at se, hvem der er terrorist. Den fredsaftale, der er indgået, betyder, at flere grupper må være bevæbnede med tunge våben, og så ser vi altså, at nogen er terrorist om natten og noget andet om dagen, siger Lollesgaard.

FN's fredsbevarende styrker blev sat ind, efter at islamiske terrorister var ved at tage magten tilbage i hele Mali i 2012, og lige siden har man forsøgt at få en lang række oprørsgrupper til at deltage i en fredsproces, der skal sikre fred og stabilitet i Mali.

Udover at Danmark bidrager med en chef for hele missionen, så har man for første gang indsat jægersoldater i en FN-operation.

Arbejde bag masken

En stor del af deres arbejde foregår som altid, når den slags styrker sendes ud, i stor hemmelighed, og chefen for de danske eliteenheder vil da heller ikke i detaljer fortælle, hvad de laver, om de har dræbt eller taget terrorister til fange. Det siger majoren for jægerkorpset, der har kommandoen over det danske bidrag.

Under vores interview med ham, bærer han maske. I det her område er der ikke nogen, der vil genkendes.

De danske soldater trækkes hjem til nytår efter at have været afsted siden april. Og selvom forsvarsministeren sagtens kan se, at der fortsat er brug for dem, så mener han, at Danmark har bidraget med det, der kan forventes.

Michael Lollesgaard er som styrkechef i Mali den højst placerede danske soldat, Danmark nogensinde har haft i FN systemet.

Han ærgrer sig over, at de vestlige lande ikke vil bidrage mere, men insisterer - på trods af de enorme udfordringer - på at være forsigtig optimist.

For ham er det her et projekt, der skal lykkes. For det her handler ikke kun om at give befolkningen i Mali en bedre fremtid.

Det handler også om at forhindre, at terrorister og flygtninge tager turen herfra til Europa, slutter Michael Lollesgaard

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk