VIDEO Løkkes festtale fik Obama til at knække af grin

Stjerner blev underholdt af statsminister Lars Løkke Rasmussen, der holdt festtale ved Det Hvide Hus.

Latterbrølene rullede flere gange gennem gallateltet på plænen foran Det Hvide Hus, hvor der i nat blev afholdt statsmiddag for de fem nordiske lande.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, var udpeget til at holde festtalen ved middagen, og de første klap fra salen lød allerede efter få sekunder, da de musikkyndige blandt publikum kunne genkende indledningen fra hittet ‘7 years’ af den unge danske musiker Lukas Graham, der for tiden hitter stort i USA:

- Hr. præsident, førstedame, kære kolleger fra mine nabolande, ærede gæster, damer og herrer. Once I vas seven years old, my mama told me: Go make yourself some friends or you’ll be lonely.

Efter med dén henvisning til de venskabelige forhold mellem de nordiske lande og USA, drillede Lars Løkke Rasmussen den amerikanske præsident flere gange i løbet af talen.

Blandt andet foreslog den danske statsminister sin amerikanske kollega at koble lidt af med madlavning, måske med inspiration i de nye nordiske køkken, hvis så til gengæld Barack Obama ville hjælpe med opskriften på ‘Lame Duck’ - det amerikanske udtryk for, ikke andesteg, men en politiker, hvis embedstid er ved at løbe ud.

Stjernespækket middagsselskab

Blandt gæsterne var flere hundrede nordiske og amerikanske politikere og embedsfolk, men også en lang række stjerner som skuespilleren Scarlett Johansson, komikeren Will Ferell, tv-værten David Lettermann og såmænd også den danske stjernerestaurantør Claus Meyer.

Og en af gæsterne fik da også en særlig opmærksomhed i Lars Løkke Rasmussens tale:

- De nordiske nybyggere har været med til at gøre Amerika smukt - det er Scarlett Johansson, som har danske rødder og er med her til aften, et levende bevis på. Svenskerne, finnerne og islændingene har også gjort deres del - de har bidraget til den genmasse, der har givet jer Julia Roberts, Matt Damon og Uma Thurman, lød det fra den danske statsminister, som høstede endnu et latterbrøl på bemærkningen:

- Og nordmændene, nå ja, de har givet jer…Karl Rove; med henvisning til den kontroversielle republikaner, der har arbejdet som vicestabschef for George W. Bush.

De alvorlige budskaber

Der var også alvorlige elementer i aftenens festtale, blandt andet om klima, sygeforsikring og borgerrettigheder, men det var de vittige kommentarer, der løb med opmærksomheden, som da Lars Løkke Rasmussen talte om Barack og Michelle Obama og fastslog, at “en af USA’s mest inspirerende og charmerende skikkelser” altid ville være velkommen i Danmark - “sammen med sin mand, naturligvis”.

Efter talen sprang USA’s præsident op på scenen og erklærede om Lars Løkke Rasmussen, at “vi har vist lige fundet den komiker, der skal underholde til Det Hvide Hus’ korrespondentmiddag til næste år”, med henvisning til præsidentens årlige middag for det politiske pressekorps i Washington, som er berømt og berygtet for sine underholdende taler.