VIDEO: Massedrab chokerer Sydafrikas præsident

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, igangsætter undersøgelse af politiets nedskydning af 34 minearbejdere.

En undersøgelseskommission skal finde ud af årsagen til og de nærmere omstændigheder omkring nedskydningen af 34 minearbejdere i Marikana i Sydafrika torsdag.

Det har den sydafrikanske præsident, Jacob Zuma, besluttet fredag.

- Dette er meget chokerende. Det er klart, at der er noget meget alvorligt bag denne hændelse. Derfor har jeg igangsat en undersøgelse, siger Jacob Zuma.

Voldsom kritik af politiet

Politiet i Marikana insisterer på, at de blev angrebet af bevæbnede strejkende minearbejdere, og at de skød i selvforsvar.

Ved sammenstødet torsdag omkom 34 minearbejdere, mens 78 blev såret.

De dramatiske begivenheder har vagt enorm opsigt og medført voldsom kritik af politiet.

Der er tale om det værste sammenstød mellem politi og strejkende i Sydafrika siden den såkaldte Sharpeville-massakre i 1960, hvor 69 sorte demonstranter blev mejet ned af hvide politibetjente.

Politichef forsvarer betjente

Platinminen, der drives af verdens tredjestørste platinproducent Lonmin, har været ramt af strejke i længere tid, fordi de ansatte kræver mere i løn.

Politichef Riah Phiyega forsvarede sine betjente fredag og sagde, at betjentene først skød, efter at forhandlinger med de strejkende var brudt sammen, og aggressive minearbejde angreb politiet.

I alt er 259 strejkende anholdt under strejken. Tidligere under forløbet er to betjente og otte minearbejdere blevet dræbt ved sammenstød.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter