VIDEO På vej til politiet: Lulas støtter løb af med ham

Den korruptionsdømte brasilianske ekspræsident Lula da Silva blev stoppet på vej til at overgive sig.

Video: Sophie Brochdorff Himmelstrup

Den brasilianske ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva har nu frivilligt overgivet sig til politiet, oplyser Globo TV ifølge AFP.

Støtter af Luiz Inacio Lula da Silva forsøgte ellers at forhindre, at den brasilianske ekspræsident overgav sig til myndighederne for at afsone en fængselsstraf for korruption.

En stor gruppe venstreaktivister var samlet omkring Lulas bil og tvang ham ud. De kaotiske scener blev vist på direkte tv i Brasilien.

Ekspræsidenten havde lørdag meddelt, at han ville melde sig selv og dermed efterkomme kravet fra myndighederne.

Men da den 72-årige i aftes var på vej væk fra metalarbejdernes hovedkvarter i Sao Bernardo Do Campo, blev han af sine tilhængere tvunget til at stige ud af bilen igen.

Luiz Inacio Lula da Silva er blandt andet dømt for at modtage en luksuslejlighed fra det statslige olieselskab Petrobras.

Han står til at skulle afsone 12 års fængsel. Han fastholder dog, at han er uskyldig, og at anklagen om korruption er grundløs.

Former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva is carried by supporters in front of the metallurgic trade union in Sao Bernardo do Campo, Brazil April 7, 2018. REUTERS/Leonardo Benassatto (Foto: STRINGER © Scanpix)

Har forhandlet med politiet

Lula har forhandlet med politiet om betingelserne for at efterkomme arrestordren.

Han havde fået en frist til fredag aften dansk tid til frivilligt at gå til politiet. Men det nægtede han.

I stedet søgte den 72-årige Lula, der som præsident fra 2003 til 2011 var uhyre populær i store dele af befolkningen, tilflugt i metalarbejdernes faglige hovedkvarter i Sao Bernardo Do Campo i delstaten São Paulo.

Fængslingen vil sætte en stopper for Lulas planer om at stille op til præsidentvalget til efteråret.

Mange brasilianske ministre og politikere efterforskes for at have modtaget meget store beløb i bestikkelse fra Petrobras.

Men Arbejderpartiet opfatter det som en politisk hetz, at Lula har været det primære mål for anklagemyndigheden, når andre kan have gjort sig skyldige i ting, der er endnu værre.

I 2016 blev Dilma Rousseff fra Arbejderpartiet af en rigsret afsat som Brasiliens præsident.

Ikke fordi hun havde gjort sig skyldig i korruption, men fordi hendes regering havde pyntet på statsbudgettet op til det seneste præsidentvalg.

/ritzau/AFP

FacebookTwitter