VIDEO Polakker demonstrerer mod overgreb på pressefrihed

Et forslag, der begrænser mediernes adgang til parlamentet i Polen, har udløst protester.

Polakker demonstrerer mod overgreb på pressefrihed.

Polens national-konservative og stærkt katolske regeringsparti, Lov og Retfærdighedspartiet, er på konfrontationskurs med oppositionen.

De har med et forslag, der begrænser mediernes adgang til parlamentet i Polen, udløst protester i Warszawa og andre polske byer.

Fra 1. januar er det ifølge forslaget kun et begrænset antal journalister, der skal have adgang til parlamentet. Kameraer forbydes i parlamentet, og kun fem udvalgte tv-stationer skal have adgang til at optage fra debatter i parlamentet.

Kan ikke kontrollere magthaverne

Oppositionen kalder det et overgreb på presse- og informationsfriheden. Man mener, at det er en begrænsning af borgernes adgang til kigge de folkevalgte over skulderen.

Under et kritisk indlæg i parlamentet blev en repræsentant for oppositionen frataget ordet og bortvist fra mødesalen.

Det satte oprøret i gang.

Den samlede opposition besatte formandskabets podium og talerstol, men regeringsflertallet lod sig ikke kue og gik til et andet lokale for at fortsætte dagsordenen.

Imens protesterede polske borgere uden for parlamentet mod den konservative regerings overgreb på de frie medier. Begrænsningen af adgang til parlamentet er kun det seneste skridt i den polske konflikt mellem regering og opposition.

Demonstrationerne fortsatte lørdag foran præsidentpaladset, hvor flere tusinder viste deres utilfredshed med regeringen.

BBC skriver, at politiet er mødt talstærkt op. Demonstranterne råber "frihed, lighed, demokrati". Nogle holder kopier af forfatningen op i luften.

Indenrigsminister Mariusz Blaszczak har sagt til radiostationen RMF FM, at der er tale om et "ulovligt forsøg på en magtovertagelse".