VIDEO Puk Damsgård: Assad lyver om terrortrussel for at bombe med fly og helikoptere

Regimet i Syrien har angrebet byen Yabrud, som de mener huser terrorister. Løgn og dårlige undskyldninger, lyder det fra DRs Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

Mens det syriske regime og oppositionen sidder ved forhandlingsbordet i Geneve, har regimet indledt en offensiv i byen Yabrud, der ligger 80 kilometer nord for hovedstaden Damaskus.

Onsdag bombede det syriske luftvåben byen, som de fløj over i helikoptere og jagerfly. Samtidig blev flere veje mod Libanon spærret, og folk, der forsøgte at komme ud, måtte vende om.

Regimet begrunder de nye angreb med, at byen huser terrorister. Ifølge DRs Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård, der har været flere gange i byen, er det dog ikke sandt.

Ingen terrorister i byen

- Det er en overdrivelse. Der er ikke terrorister i byen.

- Der er selvfølgelig oprørere i byen, men det er lokalt forankrede grupper, og det er ikke oprørerne, der kontrollerer byen, siger Puk Damsgård.

Byen styres af et lokalt råd, der består af både sunnimuslimer og kristne.

- Det er civile, som forsøger at køre byen videre i regimets fravær, siger Puk Damsgård.

Iskoldt regime

Angrebene kommer som nævnt samtidig med, at regimet sidder med ved forhandlingsbordet i Geneve, hvor parterne i konflikten forsøger at finde en fredelig løsning.

- Assad går benhårdt efter at blive siddende på magten, og så er man i øvrigt ligeglad med, om de her angreb kommer i forbindelse med, at der er forsøg på forhandlinger mod en fredelig løsning.

- De nye angreb i Yabrud vidner om, at regimet egentlig er ret iskold i forhold til timing, siger Puk Damsgård.

En gruppe mødre og deres børn venter på at få udleveret mad i byen Yabrud i det vestlige Syrien. Som mange andre føler de sig svigtet af resten af verden. (Foto: Michael S. Lund © DR)

Byen er fuld af flygtninge

Puk Damsgård talte onsdag med flere beboere i byen, der frygter for situationen, hvis angrebene fra regimet fortsætter. Byen er nemlig i forvejen fuld af flygtninge fra andre syriske byer.

- De er selvfølgelig bange for, at de skal blive afskåret fra at flygte fra byen, så det kan gå hen og blive en svær situation, hvis angrebene fortsætter.

Se hele interviewet med DRs Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård i videoen øverst i artiklen.