VIDEO Se eksklusivt interview med Edward Snowden

I en halv time fortæller whistlebloweren Edward Snowden for første gang siden sin flugt til Rusland om NSA og sit liv. Du kan se hele interviewet her.

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2014/02/10/085555.htmDen amerikanske whistleblower, Edward Snowden, har det seneste år lækket tusindvis af dokumenter fra den amerikanske sikkerhedstjeneste, NSA.

Dokumenterne har blandt andet afsløret, hvordan NSA har overvåget borgere både i og uden for USA, aflyttet EU-kontorer, præsidenter og andre toppolitikere, og at NSA spionerede under COP15-forhandlingerne i København i 2009.

Det gigantiske og kontroversielle læk har gjort Snowden til en af verdens mest eftersøgte mænd. Derfor er det vanskeligt at gennemføre tv-interviews med den tidligere NSA-ansatte.

Men i slutningen af januar lykkedes det den tyske journalist Hupert Seipel at få det første tv-interview med Snowden, siden han flygtede til Rusland sidste sommer.

Det 30 minutter lange interview har DR nu fået mulighed for at vise frem til 11. marts.

SE HELE DET TEKSTEDE INTERVIEW ØVERST I ARTIKLEN ELLER UNDER LINKET HER.

Ordene, der fik ham til at handle

I interviewet, der er optaget på en hotelsuite i Rusland, fortæller 30-årige Edward Snowden om sit liv, og hvad der fik ham til at afsløre NSA's hemmeligheder.

- Filmen knækkede for mig, da chefen for efterretningstjenesterne, James Clapper, direkte løj under ed over for Kongressen. Et efterretningsvæsen står ikke til at redde, som mener, at det kan lyve for borgerne og lovgiverne, der har brug for at kunne stole på det og kontrollere dets handlinger, siger Snowden i interviewet.

Han henviser til NSA-chefen, James Clappers, udtalelser fra marts 2013, der lød sådan her:

- Vi mener, at vi har handlet lovmæssigt, og at det strenge opsyn, vi har været underlagt, har været effektivt.

- Vi udspionerer kun gyldige mål i udlandet, og vi arbejder inden for lovens rammer.

Hvem har jeg forrådt?

Snowden fortæller, at han mener, at offentligheden havde ret til at få kendskab til NSA's overvågningsprogrammer, og han forstår ikke de mennesker, der kalder ham en forræder.

- Hvis jeg er en forræder, hvem har jeg så forrådt? Jeg gav alle oplysninger til den amerikanske offentlighed, amerikanske journalister, som skriver om amerikanske spørgsmål.

Selvom om adskillige gerne så Snowden få skudt en kugle for panden, tager han det med ophøjet ro - i interviewet i hvert fald:

- Jeg er stadig i live og ligger ikke søvnløs om natten.

Facebook
Twitter