Video-skandale: Regeringsparti trækker alle ministre i Østrig efter fyreseddel

Den østrigske regering går i opløsning på grund af skjulte optagelser fra 2017.

Sebastian Kurz fortæller pressen om den seneste udvikling i video-skandalen. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, meddelte her til aften, at han ønsker at fyre sin indenrigsminister som følge af en video-skandale, der lammer regeringen få dage før valget til Europa-Parlamentet.

Den konservative Sebastian Kurz har indstillet Herbert Kickl fra regeringspartneren Frihedspartiet (FPÖ) til fyring hos Østrigs præsident, som har magten til at afskedige ministre i landet.

Kort tid efter meddelte FPÖ ifølge nyhedsbureauet APA, at det trækker alle sine ministre fra regeringen.

I forvejen var FPÖ's leder og vicekansler Heinz-Christian Strache blevet tvunget til at gå af, efter en video blev offentliggjort i tyske medier.

Videoen viser, hvordan Strache under et hemmeligt møde i 2017 på Ibiza med en påstået rig, russisk arving kom med flere lyssky tilbud.

På et pressemøde forudså Sebastian Kurz, at Frihedspartiet ville forlade regeringen. Han oplyste, at partiets ministerposter i givet fald ville blive besat med eksperter og embedsmænd indtil det nyvalg, som ventes i nærmeste fremtid.

Mødet på Ibiza

I sidste den uge kunne den tyske avis Süddeutsche Zeitung og nyhedsmagasinet Spiegel afsløre den skandale, som lige nu ryster Østrig.

Skandalen udspringer af skjulte videooptagelser fra 2017. Videoen viser den nu forhenværende østrigske vicekansler og formand for det højrenationale FPÖ, Heinz-Christian Strache, og hans højre hånd Joachim Gudenus.

Det var midt i den østrigske valgkamp op til et parlamentsvalg, og mændene sidder i et luksuriøst sommerhus på Ibiza i selskab med en kvinde, som udgiver sig for at være en rig niece til en russisk oligark.

Kvinden tilbyder ifølge optagelserne at investere store summer i de højrenationales valgkamp og at overtage en stor østrigske avis, som kan give FPÖ en positiv dækning.

Heinz-Christian Strache udtrykker stor interesse for tilbuddet og taler om, hvordan man kan bruge avisen i valgkampen.

Som modydelse til den russiske hjælp i valgkampen siger Strache, at hvis han kommer i regering, så vil han belønne den russiske kvinde med store statslige ordrer.

Se uddrag af skandale-videoen:

Hvem står bag videoen?

Sideløbende med den galopperende regeringskrise i Østrig foregår der en intens gætteleg på sociale og i traditionelle medier om, hvem der står bag de sprængfarlige optagelser fra Ibiza.

Kansler Sebastian Kurz bidrog selv til spekulationerne, da han i går i et stort interview med den tyske avis Bild udtalte, at metoden i høj grad "mindede ham om Tal Silberstein".

Israelske Silberstein er politisk rådgiver og berygtet i Østrig, efter han i 2017 stod bag en usædvanlig grov smædekampagne mod Sebastian Kurz - betalt af Østrigs socialdemokrater, SPÖ.

En anden mistænkt i sagen om videoen fra Ibiza er den tyske tv-vært og satiriker Jan Böhmermann.

Flere dage før optagelsen med Heinz-Christian Strache blev offentliggjort, kom Jan Böhmermann med udtalelser, der mere end antyder, at han kendte til videoens eksistens.

Tv-stationen ZDF, der lægger sendeflade til Böhmermanns tv-program, afviser i dag overfor Bild, at værten står bag optagelserne.

Hovedpersonen selv har dog kun forstærket mistanken om, at noget er i gære. Han har blandt andet tweetet et link til en hjemmeside med navnet "Do They Know It's Europe", der lige nu kun indeholder et ur, der tæller ned til næste afsnit af Jan Böhmermanns tv-program på onsdag.