VIDEO Smukt isbjerg bringer dystert nyt fra de grønlandske gletsjere

I disse dage driver et 45 meter højt isbjerg forbi den canadiske østkyst.

Fra kysten er det et smukt syn, at et 45 meter højt isbjerg driver langsomt og fredeligt forbi ud for den canadiske by Ferryland.

Isbjerget har lokket fotografer i hundredvis – både amatører og professionelle – til byen, der ligger på det yderste af Canadas østkyst.

- Det er det største isbjerg, som jeg nogensinde har set her omkring, fortæller Ferrylands borgmester Aidan Kavanagh ifølge Daily Mail.

- Det er et kæmpe isbjerg, og det er så tæt på, at folk kan tage et godt billede af det, siger han.

En turist ser nærmere på isbjerget, der måler 46 meter på det højeste punkt. (Foto: © GREG LOCKE, Scanpix)

Isbjerget har fået folk til at strømme til den lille by, så området har været præget af trafikkaos. Turisternes fotografier af bjerget har fyldt godt op på de sociale medier.

- De fleste isbjerge flyder simpelthen forbi byen, men den seneste gæst lader til at have sat sig fast, så den kan blive på pladsen, siger borgmester Adrian Kavanagh.

Men det store isbjerg bringer en dyster historie.

Flere isbjerge brækker af grønlandske gletsjere

Isbjerget er nemlig brækket af en tusind år gammel, grønlandsk gletsjer, og selvom dette fænomen ikke er nyt, så sker det nu ofte og i et alarmerende tempo.

For eksempel er dette isbjerg ét af 616 isbjerge, der er drevet ned fra Grønland og ind i den østcanadiske skibsrute i år. Sidste år var det samlede antal isbjerge 687.

Isbjerget, som befinder sig ved den canadiske østkyst, består af flere forskellige dele. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Dog er det ifølge The Telegraph ikke almindeligt, at isbjergene flyder forbi området så tidligt på året, som det nu er tilfældet.

- Normalt ser man det først ved slutningen af maj eller juni. Så antallet af isbjerge, som vi ser nu, er ret specielt, siger Rebecca Acton-Bond, der er ansvarlig for arbejdet omkring isbjergene for de canadiske kystvagter.

Global opvarmning og stærke vinde får skylden for udviklingen, og i januar viste en undersøgelse, at vandstanden kan stige med mellem seks og ni meter.