VIDEO Tåregas og kampe i gaderne under omvalg i Kenya

Oppositionen boykotter præsidentvalg og laver optøjer i stedet for at stemme.

Der er udbrudt uroligheder flere steder i Kenya, hvor man i dag gennemfører et omstridt omvalg om præsidentposten.

Det forrige valg i august blev annulleret af landets Højesteret på grund af mistanke om valgsvindel.

DR Nyheders Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, befandt sig i morges på et valgsted i en fattig bydel i hovedstaden Nairobi.

Her blev han vidne til slagsmål mellem unge oppositionstilhængere og politiet, der brugte tåregas.

Se Søren Bendixen rapportere fra valgstedet i videoen over artiklen.

Blokade af valgsteder

Oppositonsleder Raila Odinga, der tabte det oprindelige valg til den siddende præsident, Uhuru Kenyatta, stiller ikke op ved dagens omvalg. Odinga har opfordret sine tilhængere om at blive hjemme.

Opfordringen blev i morges fulgt i en af oppositionens højborge i Nairobi, hvor Søren Bendixen befandt sig. Korrespondenten fortæller, at de unge oppositionstilhængere "nok skal sørge for, at ingen kommer til at stemme".

I storbyen Kisumu i det vestlige Kenya var billedet det samme. Her har demonstranter tændt bål og blokeret veje, mens mange valgsteder slet ikke åbnede på grund af frygt for vælgenes sikkerhed, skriver nyhedsbureauet AP.

Omvalget i Kenya følges tæt i hele Afrika og i resten af verden. Kenya har en af Afrikas største økonomier og landets demokrati var - indtil for nylig - et forbillede for resten af kontinentet.

40 dræbt

72-årige Raila Odinga stiller ikke op ved valget i dag, fordi der ikke er blevet lavet de reformer af valgsystemet, som han har krævet. Derimod har han meddelt, at han vil omdanne sit politiske parti til en modstandsbevægelse.

I Odingas fravær synes Uhuru Kenyatta sikker på sejren. Ingen af de resterende kandidater ved valget fik over en procent af stemmerne ved det annullerede valg.

Over 40 mennesker har mistet livet i uroligheder siden valget i Kenay i august.

Den store frygt i landet er en gentagelse af valget i 2007, da flere end 1.000 mennesker blev slået ihjel og 600.000 drevet på flugt af frygt for at blive dræbt af politiske modstandere fra en rivaliserende etnisk gruppe.

Facebook
Twitter