VIDEO Tæt på Taliban: Sådan oplever soldater krig

DR3's nye serie 'Min Krig' viser de danske soldaters egne optagelser fra kampene mod Taliban i Afghanistan.

I maj 2009 blev et hold danske soldater lokket i et baghold og omringet af Taliban. Da de begyndte at løbe tør for ammunition, så soldaten Lasse ingen anden udvej end at kaste sig ud i en meget farlig mission for at redde sine kammerater. (© Min Krig: Omringet af Taliban- DR3)

DR3's dokumentarserie 'Min krig' giver et helt unikt indblik i krigen mod Taliban i Afghanistan og er udelukkende baseret på soldaternes egne optagelser.

I første afsnit møder vi det syvende hold danske soldater, der blev sendt til den afghanske Helmand-provins i januar 2009.

Efter flere fredelige patruljer, blev gruppen sendt til Keenan-lejren i februar 2009 for at aflaste de britiske styrker. Keenan-området ligger i et område, hvor Taliban stod stærkt, og under patruljen kunne de danske soldater mærke, hvordan Taliban-krigere iagttog dem og ventede på det perfekte tidspunkt at angribe:

min krig 1 patrulje ved keenan drdkrjpo

Pludselig åbnede Taliban ild, og de danske soldater stod nu midt i deres første kamp på liv eller død i Afghanistan:

min krig 1 beskydes ved keenan drdkrjpo

Det var for farligt at trække sig uden af kampen på egen hånd, og derfor blev det danske hold nødt til at kalde om hjælp fra et artilleri, som ramte Taliban-krigerne og sikrede danskerne en udvej.

Omringet af Taliban

Artilleriet var dog ikke at få fat på tre måneder senere, den 16. maj 2009, da holdet skulle gå patrulje i området Spin Masjed.

Alt var ellers, som det plejede, men pludselig befandt det danske hold sig i et bagholdsangreb, og Taliban havde omringet dem:

min krig 1 omringes drdkrjpo

Mængden af ammunitionen forsvandt hurtigt, våbnene begyndte af fejle, og der var ingen hjælp i sigte.

Derfor så soldaten Lasse ingen anden udvej end at kaste sig ud i en livsfarlig opgave ved at løbe 10 meter ud i fjendens skudlinje for at kaste en håndgranat og forhåbentlig sikre kammeraternes overlevelse:

min krig 1 håndgranat drdkrjpo

Den dramatiske dokumentarserie 'Min Krig' i fire afsnit er udelukkende baseret på soldaternes egne optagelser fra den blodige hverdag i krig - suppleret af interviews med dem selv. Det er den personlige og menneskelige fortælling om, hvordan det påvirker soldaterne at være i krig, som er i fokus. Se første afsnit 'Min Krig: Omringet af Taliban' den 29. september klokken 21.30 på DR3.