Tema Nordkoreas missiltrussel

VIDEO USA sender fire kampfly til Sydkorea

Sydkorea advarer Nordkorea om, at "stærkere og mere effektive" midler vil blive taget i brug, hvis ikke regimet dropper planer om et atomvåbenprogram.

USA's forpligtelse til at forsvare Sydkorea står ikke til at rokke.

Sådan lyder det fra det amerikanske flyvevåben, efter at de i dag har fløjet fire højtudviklede kampfly fra en amerikansk base til flyvebasen Osan nær den sydkoreanske hovedstad, Seoul.

Overflyvningen sker dagen efter, at Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, har advaret Nordkorea om, at regimet står overfor et kollaps, hvis ikke det opgiver planerne for et atomprogram. Det skriver blandt andet The Guardian.

Der er ingen meldinger om, hvor længe de fire F-22 fly skal være udstationeret i Sydkorea, men det er langt fra første gang, at USA reagerer på nordkoreanske aggressioner ved at udsende kampfly.

For blot en måned siden sendte stormagten et B-52 bombefly, der er i stand til at bære atomvåben, til Sydkorea. Udsendelsen skete umiddelbart efter, at Nordkorea trods advarsler fra verdenssamfundet udførte sin fjerde atomprøvesprængning.

Kort efter affyrede det nordkoreanske styre en langtrækkende raket - igen til trods for, at blandt andet USA havde advaret landet mod at gennemføre den på forhånd annoncerede plan.

Oprustningen fik Sydkorea til at indstille samarbejdet med Nordkorea i det fælles industrikompleks, som de to lande drev sammen i den demilitariserede zone på den nordkoreanske side af grænsen.

Industriområdet blev etableret i 2004 som forsøg på at mindske spændingerne mellem de to koreanske stater.