VIDEO Verdensberømt amerikansk museum udstiller et toilet af guld

Næste år er det 100 år siden, at franske Marcel Duchamp udstillede værket 'Fontæne', som var et pissoir. I dag præsenterer Guggenheim i New York et funktionsdygtigt toilet lavet af massivt guld.

Skabes kunsten eller vælges kunsten?

Den diskussion satte den franske billedkunstner Marcel Duchamp i gang i starten af 1900-tallet, da han insisterede på at udstille et pissoir som kunst under navnet 'Fontæne'.

Duchamps værk er siden blevet ikonisk, og i dag 99 år senere har den italienske kunstner Maurizio Cattelan valgt at ære Duchamp med et toilet af guld.

Således har Cattelan fået det verdensberømte amerikanske museum Guggenheim til at udstille en toiletkumme i massivt guld.

Der er tale om et fuldt funktionsdygtigt toilet, som besøgende kan få lov til at bruge, som man ville bruge sit eget toilet derhjemme.

- Vi har placeret en vagt ved døren, men det bliver en privat, individuel oplevelse for vores gæster, siger museets kurator, Katherine Brinson.

- Det er utvivlsomt en reference til Marcel Duchamps 'Fontæne'. Værket runder 100 år næste år, og det havde en gigantisk indflydelse på diskussionen om, hvad der definerer et kunstværk, siger kuratoren.

Kom med på Guggenheim i videoen, som du finder i toppen af denne artikel.