VIDEO Virale skrækhistorier skal holde migranter fra Europa

En ny kampagne skal overbevise særligt afrikanske migranter om, at den farefulde rejse til Europa ikke er besværet værd.

Druknedøden. Tørst. Sult. Tortur. Vold.

Der er et utal af farer for de tusindvis af migranter, der søger mod Europa via illegale ruter gennem ørkenen, gennem Libyen og over Middelhavet.

Men rigtig mange afrikanere, der drømmer om en bedre fremtid på det europæiske kontinent, er slet ikke klar over risikoen. Det forsøger en ny viral kampagne nu at gøre op med.

I sidste uge lancerede Den Internationale Organisation for Migration, IOM, og Italien kampagnen "Aware Migrants".

Det sker, efter Italien endnu engang er blevet hoveddestination for de mange afrikanske migranter og flygtninge, der søger mod Europa via den centrale Middelhavsrute.

Holder traumer for sig selv

Kampagnen, som består af video-beretninger fra migranter, der er nået helskindet frem til Europa, skal gøre op med den tavshed om den farefulde færd, som eksisterer på det afrikanske kontinent.

- Mange er uvidende om de farer og risici, der er ved at rejse og migrere med hjælp fra menneskesmuglere - ikke bare på havet og i ørkenen, men også i transitlande som Libyen, fortæller IOM's direktør for Middelhavsområdet, Federico Soda.

- At genkalde sig de her livstruende situationer undervejs på rejsen er ofte tabu. Migranterne ønsker at glemme det og komme videre med deres liv, så de deler ikke deres oplevelser med dem, der stadig er derhjemme.

Vær bevidst, bror

I videoerne fortæller de overlevende migranter om de rædsler, som de har oplevet undervejs på rejsen; enten på havet, i ørkenen og undervejs på rejsen.

For nogle er det trusler på livet, mens det for andre er overgreb. Mange fortæller om at miste venner og familie på havet.

Alle slutter videoerne med opfordringen "vær bevidst, bror/søster":

De ting, vi så i vandet

Déjeuna på 28 år er en af de migranter, der fortæller sin historie. Undervejs på rejsen mistede hun sin veninde, som druknede i Middelhavet.

- På havet er der ingen tilflugtssteder. Der er ingen dæk, du kan holde fast i, der er ingen steder at gå hen, der er ingen træer. De ting, jeg har set i vandet... Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det er svært. Det er meget svært, fortæller den unge kvinde i videoen.

Men rædslerne var ikke forbehold rejsen over havet. Også i Libyen blev den unge kvinde udsat for overgreb, vold og tortur:

Fra drøm til mareridt

Videoerne skal gøre håbefulde afrikanske migranter opmærksomme på, at den europæiske drøm lynhurtigt kan forvandle sig til et mareridt.

Det siger Italiens indenrigsminister, Angelino Alfano, i en udtalelse efter lanceringen af kampagnen.

- Seksuel vold, misbrug af børn, risikoen for at dø på havet: Potentielle migranter har ret til at blive informeret om disse risici.

Antallet stiger

Selvom den livsfarlige flugtrute over Middelhavet tidligere blev benyttet primært af flygtninge fra det krigsplagede Syrien og nabolandet Irak, så har det i de seneste mange måneder hovedsageligt været afrikanske migranter, der har benyttet ruten.

Og ruten er fortsat den rute ind i Europa, der koster flest mennesker livet.

Ifølge IOM har 3.171 mennesker mistet livet på vej over Middelhavet i 2016 alene.

I den første halvdel af 2016 druknede eller forsvandt der 23 procent flere mennesker, end det var tilfældet året før. Det viser en opgørelse fra Det Globale Center for Analyse af Migrationsdata (GMDAC).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk