Videoberetning: DR-korrespondent hjælper ung mand med at finde sin søster i i Sydsudans krigszone

Han blev væk fra sin familie under en borgerkrig som 8-årig og bor nu i Aarhus. Nu kæmper Reath for at hjælpe sin søster, der er fanget i midt i en ny borgerkrig samme sted.

sydsudan_reath_drdkkasj_2

Nogle gange kan ét menneske rumme et helt lands historie. Én families skæbne kan fortælle mere om en blodig konflikt end nok så mange eksperter. Sådan har jeg det med den 28-årige Reath Kawang Nyak.

Det skriver DR Nyhedes globale korrespondent Steffen Kretz i denne beretning.

Reath kom til Danmark for 13 år siden. Han bor i Aarhus og læser kommunikation og kultur på en højskole. Jeg møder ham under forarbejdet til et Horisont-program om den humanitære krise i Sydsudan. Det er tydeligt, at Reath klarer sig godt, men fortiden lever i ham hver dag.

- Jeg var 8 år, da jeg flygtede fra min landsby i Sydsudan. Det var ligesom, at verden gik under. Der var røg og bomber overalt, og det værste var at se nogen, som jeg kendte, blive slået ihjel, husker Reath.

Familien er fanget

Det var sidste gang, at Reath så sin familie. Under flugten blev han væk fra sin mor og blev et af 11.000 børn, som krigen gjorde forældreløs. Efter et ophold i en flygtningelejr, kom Reath til Danmark, hvor han har arbejdet på at lægge de traumatiske oplevelser bag sig.

I dag, 20 år senere, gentager historien sig. En ny borgerkrig er brudt ud der, hvor Reath kommer fra. Og denne gang er det hans søster og hendes to små børn, der er fanget i krigszonen.

- Det er en forfærdelig situation, og jeg føler, at det er mit ansvar at redde hende og børnene, siger Reath.

Jeg føler, at det er mit ansvar at redde min søster og hendes børn

Reath Kawang Nyak

Reath har ikke set sin søster, siden familien blev væk fra hinanden under flugten. Dengang var hun en baby. Han har forsøgt at få kontakt med hende via mobiltelefonen, men det er ikke let fra et kollegieværelse i Aarhus.

Vi beslutter os for at rejse sammen til Sydsudan. Reath vil gøre hvad som helst for at samle stumperne af den familie, han mistede som knægt. Jeg vil prøve at forstå, hvorfor et land, der har alt - frihed, ungdom, oliemilliarder - har besluttet sig for at ødelægge sig selv i en ny, blodig borgerkrig. Det skal blive en dramatisk rejse.

En ko er mere værd end et menneske

De sorte og kristne i Sydsudan fik deres afhængighed af det muslimske nord for tre år siden. Dengang var det meste af verden med til festen, også Danmark som i år giver over 200 mio. kr. i bistand til verdens nyeste nation.

Men glæden varede kun kort. I december 2013 eksploderede hovedstaden Juba i blodig vold mellem rivaliserende militser. Siden er det blevet til en etnisk krig mellem to store stammer i landet, som har sendt over to millioner mennesker på flugt.

Jeg ved, at det er en vovet affære at rejse ind i krigszonen som journalist. Alle har våben, og i Sydsudan siger man uden det mindste glimt i øjet, at en ko er mere værd end et menneske. Reath ved bedre end nogen, at han også tager en chance. Han tilhører Nuer-stammen, der er tvunget ud i bushen, mens Dinka-stammen nu har kontrollen med hovedstaden og hærens tunge våben.

Det ødelagte land

Det er ikke let at komme omkring i Sydsudan. Her er ingen indenrigsfly. Ingen toge eller busser. Ingen asfaltveje nord for hovedstaden. Udenfor Juba hersker naturen og geværet. Vi allierer os derfor med FN for at blive fløjet hen over fronten til byen Leer, hvor Reaths søster opholder sig. Et oppositionskontrolleret område, som er fuldstændigt ødelagt af kampene.

1.100 hjem er brændt, selv hospitalet er raseret. Vi medbringer telte, soveunderlag, myggenet, mad og drikkevand til fire dage. I Leer lever de, der har overlevet kampene, af sække med korn og andre fornødenheder, som med ujævne mellemrum bliver smidt ned fra FN-fly fra stor højde. Truslen om hungersnød lurer lige om hjørnet.

Oliemillioner i ledernes lommer

At det er gået så galt i Sydsudan, er ikke kun tragisk. Det er også ganske unødvendigt, for landet har rigdomme nok til at være et af verdens bedste lande. Her er olie, som kineserne udvinder og køber. Når alle pumper kører, giver det en indtægt på 50 mio. dollars til regeringen - hver eneste dag. Hver måned vælter 1,5 mia. dollars eller næste 10 mia. kr. altså ned i lommerne på de få tidligere militsledere, som nu kalder sig præsidenter og ministre. Nok til at opbygge et land og brødføde en befolkning. Eller nok til at føre krig.

Det er ingen hemmelighed i Sydsudan, at lederne bruger en del af rigdommene på at købe store villaer til deres egne familier i mere fredelige nabolande og til sende deres afkom på nogle af verdens dyreste universiteter i USA. Samtidig må FN og herunder også Danmark betale for nødhjælp til befolkningen og lønninger til et kontingent på 13.000 FN-soldater, der hidtil forgæves har forsøgt at undgå et blodbad i landet.

Det næste fristed for terrorister

Vi oplever selv anarkiet på nærmeste hold, da vi bliver hevet ud af en FN-helikopter af sikkerhedspolitiet og tilbageholdt. Vi får ingen forklaring, men jeg er ikke i tvivl om, at det bl.a. skyldes, at vi rejser med Reath.

Hvordan det nærmere forløber, kan man se i Horisont på DR1 i aften kl. 21.55. Vi slipper ud af Sydsudan igen, og Reath forsøger nu at indsamle penge til at redde søsteren ud af krigszonen via den lille forening Sudanmark, som han er formand for - og jeg er ikke i tvivl om, hvad der er på spil både for befolkningen i landet og for os andre.

Sydsudan er sunket ned i et kaos og anarki, som er på vej til at gøre verdens nyeste land til verdens næste fejlslagne stat. Til det næste fristed for alverdens kriminelle og terrorister. Ingen har kontrol med landet, hverken regeringen, oppositionen eller FN. Og med kolossale olieindtægter som brændstof, kan Sydsudan blive gnisten, der sætter hele regionen i flammer igen.

Se Reath fortælle om angrebet på sin landsby - og hvorfor han vil tilbage til Sydsudan i videoen øverst i artiklen.

Se hele historien om Reath i Horisont fra Sydsudan i aften kl. 21.55 på DR1 i aften.