Vidner fra brændende indkøbscenter: Brandalarmen gik ikke i gang

64 personer er omkommet, efter at en storbrand brød ud i russisk indkøbscenter søndag.

Mandag arbejder redningsberedskabet stadig i og omkring storcentret, hvor branden brød ud søndag omkring middag. (Foto: © handout, Scanpix)

Der lød ingen brandalarm og ingen advarsler i højtalerne, da der søndag udbrød brand i et travlt indkøbscenter i den russiske by Kemerovo i Sibirien.

Sådan lyder anklagerne fra flere personer, der slap fra branden med livet i behold, skriver russiske medier.

64 er omkommet i storbranden, og mange af dem er børn, lyder det fra de russiske myndigheder i dag, oplyser nyhedsbureauet Tass.

Brandmænd er nu færdige med at gennemsøge indkøbscentrets fire etager for omkomne og overlevende, siger den russiske kriseminister, Vladimir Puchkov. Redningsfolk arbejder stadig med at bjærge døde fra centret.

Brandalarm forblev tavs

Flere hundrede mennesker opholdt sig i det 23.000 kvadratmeter store indkøbscenter, da branden brød ud.

- Indkøbscentret er på flere etager og var pakket med mennesker midt på søndagen. Ingen ved, hvor mange der var i centret, da branden brød ud, siger en repræsentant for det lokale redningsberedskab ifølge The Guardian.

Flere vidner har til russiske medier fortalt, at brandalarmen ikke gik i gang, selvom røgen fyldte den øverste etage, hvor branden brød ud.

De personer, der opholdt sig der, måtte selv forsøge at finde en vej ud af centret, og indkøbscentrets ansatte gjorde intet for at organisere en evakuering af centrets besøgende. Og i centrets højtaler lød der ingen advarsler.

- Der udbrød panik og kaos, da folk flygtede. Lysene gik ud, rulletrapperne og elevatorerne virkede ikke, og brandalarmen gik ikke i gang, fortæller et vidne på russisk tv til Channel One.

Opslugte centrets biograf

Branden har opslugt et areal på godt 1.500 kvadratmeter og fik centrets biograf til at kollapse, skriver Tass.

- To af tre biografsale er faldet sammen på centrets tredje og fjerde etage, siger kriseminister Vladimir Puchkov ifølge mediet.

På sociale medier og på russisk tv florerer videoer, der viser mennesker, der i desperation springer fra centrets vinduer for at slippe ud af den brændende bygning.

Det er stadig uklart, hvad årsagen til storbranden er. Ifølge The Guardian efterforsker myndighederne brud på brandsikkerheden samt anklager om forsømmelighed i forbindelse med branden.

44 mennesker er kommet til skade under branden, og ti af dem er stadig indlagt på hospitalet, skriver Tass.