Vietnams napalm-pige 40 år senere

Et enkelt fotografi af en 9-årig pige med en krop hærget af napalm, forandrede verden for 40 år siden.

Hun kom til at symbolisere Vietnam-krigens rædsel.

Kim Phuc Phan Thi bliver æret i dag, fyrre år efter, at hun blev offer for et amerikansk napalm-angreb, der var rettet mod hendes vietnamesiske landsby.

Kim Phuc Phan Thi var ni år gammel, da hun, flygtende fra sin brændende landsby, blev fotograferet, nøgen, med glødende napalm på huden.

Billedet af den løbende, nøgne, udsatte pige gik verden rundt og vandt senere Pulitzer-prisen.

Så bomberne falde

- Jeg så og hørte flyvemaskinen nærme sig. Og jeg så fire bomber falde. Og så, pludseligt, var der ild alle steder omkring mig, siger Kim Phuc Phan Thi om den dramatiske dag for fyrre år siden.

Martha Aresenault var vagthavende sygeplejerske på det hospital, der tog imod Kims ilde tilredte krop.

- Jeg var på vagt den dag, og alle blev meget ophidsede. Vi har en lille pige, hun er meget forbrændt. Vi vidste ikke om hun ville overleve eller dø, fortæller hun.

Takker for sit liv

I dag møder Kim Phuc Phan Thi fotografen, der tog det berømte og forfærdende billede af hende som barn og offer for Vietnam-krigens gru.

- Jeg ønsker at dele mine følelser, siger Kim og forsætter, jeg ønsker at ære alle min helte, min onkel Ut, Christopher Wain (international journalist), Perry Kretz (fotojournalist) og alle journalisterne, der fortalte min historie, mine læger, sygeplejersker, min familie og mine venner.

Til højre kan du se en video med Kim Phuc Phan Thi, der fortæller om den skæbnesvangre dag for fyrre år siden, til APTN.

For at se et interview med Kim Phuc Phan Thi foretaget af Al Jazeera klik her.

/APTN/