Vild ekstase over ung digter ved Bidens indsættelsesceremoni

International korrespondent kalder digtet en 'stærk analyse af det samfund, Joe Biden bliver præsident for'.

Amanda Gorman er den yngste digter, der har læst op ved en amerikansk indsættelsesceremoni. (Foto: pool © Scanpix)

Under Joe Bidens indsættelsesceremoni, hvor internationale stjerner som Lady Gaga og Jennifer Lopez optrådte på scenen, stjal den 22-årige digter Amanda Gorman opmærksomheden.

I sin fem minutter lange digtoplæsning bad Gorman amerikanerne om at 'efterlade et land, der er bedre end det, de er blevet efterladt'.

- Vi har set en kraft, der hellere vil splintre vores nation end være en del af det, læste Amanda Gorman højt og refererede til stormen på Kongressen få uger tidligere.

Selvom der var stille, da digteren trådte op på talerstolen, var der vild ekstase på internettet. Den amerikanske talkshow-vært Oprah Winfrey og tidligere førstedame Michelle Obama var blandt de mange, der hyldede digteren på Twitter, Instagram og Facebook.

- Jeg har aldrig været mere stolt over at se en unge kvinde stige op, skriver Oprah Winfrey.

- Med sine stærke og gribende ord minder Amanda Gorman os om den magt, vi hver især har til at opretholde vores demokrati, skriver Michelle Obama.

Herhjemme gjorde digtet også indtryk på folketingspolitiker og formand for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen:

Interesse eksploderer

Amanda Gorman er den yngste digter, der læser op ved en amerikansk indsættelsesceremoni. Interessen for digteren fra Los Angeles, der beskriver sig selv som 'en tynd sort kvinde, nedstammet fra slaver og vokset op med en alenemor' er eksploderet siden i går.

Før Amanda Gorman trådte på scenen, havde hun 100.000 følgere på Instagram. I løbet af natten er følgerskaren steget til flere end to millioner, mens hun lige nu er blandt de mest søgte navne på Twitter.

Da Amanda Gorman blev udvalgt til at læse højt til Bidens indsættelsesceremoni, havde hun klare visioner for digtet:

- Jeg ville virkelig gerne bruge mine ord til at være et punkt for sammenhold, samarbejde og samhørighed, sagde hun til BBC før ceremonien.

Ifølge New York Times skrev Amanda Gorman digtet færdigt 6. januar, hvor voldelige demonstranter stormede Kongressen. En dag, der bliver kaldt en angreb på selve det amerikanske demokrati.

Til avisen fortæller Amanda Gorman, at hun i sin tale ikke ville 'se bort fra det, USA har set de sidste få uger og år'.

- Hvor kan vi finde lys, i denne uendelig mørke?, spurgte digteren.

Du kan se noget af digtet her:

'Ord er magt'

Den 22-årige digter gjorde også indtryk på DR's internationale korrespondent, Steffen Gram, der befandt sig i Washington D.C, hvor ceremonien fandt sted.

- Amanda Gorman trådte i karakter og viste, at ord betyder noget. Ord er magt, siger Steffen Gram.

I sin fem minutter lange digtoplæsning sagde Gorman blandt andet, at 'USA ikke er gået i stykker, USA er ufærdigt'.

- Det var hendes kommentar til det, der skete, da mængden angreb Capitol Hill. Det er en stærk analyse af det samfund, Joe Biden bliver præsident for, siger Steffen Gram.

Amanda Gorman sluttede digtet af med optimisme for amerikanerne som 'vil genopbygge, forene og komme sig':

- Der er altid lys, hvis vi bare er modige nok til at se det. Hvis vi er modige nok til at være det.

Facebook
Twitter