Villy Søvndal kaster alle kræfter i al-Khawajas sag

Udenrigsminister Villy Søvndal har ikke opgivet håbet om at få den fængslede - og nu stærkt svækkede - sultestrejkende dansk-bahrainer al-Khawaja frigivet.

Udenrigsminister Villy Søvndal kæper med næb og kløer for at få al-Khawaja til Danmark. (© DR)

Udenrigsminister Villy Søvndal har ikke opgivet håbet om at få den fængslede - og nu sultestrejkende - dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawaja frigivet.

- Jeg har ikke opgivet håbet om, at det lykkes, siger han.

- Helt fra starten har der været en gruppe i Udenrigsministeriet, som har arbejdet med den her sag. Og vores ambassadør i Saudi-Arabien har tilbragt de sidste 20 dage i Bahrain for at kunne hjælpe. Jeg har selv haft tre møder med den bahrainske udenrigsminister - senest sidste søndag - og forsøgt at overtale ham til at finde en mindelig løsning. Desuden bruger vi alle de internationale kontakter, vi har, til at lægge maksimalt pres på den bahrainske regering. Det her risikerer at ende som en tragedie, ikke alene for al-Khawaja og hans nærmeste, men også for Bahrain. Derfor er det i virkeligheden i alles interesse, at den her sag bliver løst, og det er derfor, vi bruger så mange kræfter på den, siger Villy Søvndal.

Tiden er knap

Al-Khawaja er shiamuslim og blev sidste år sammen med andre aktivister idømt livsvarigt fængsel for påståede planer om at omstyrte kongedømmet i det sunnimuslimske Bahrain.

Siden har han været fængslet, og de sidste to måneder har al-Khawaja sultestrejket. Han skulle nu angiveligt være på dødens rand og indlagt på et fængselshospital, stærkt svækket.

- Tiden rinder baglæns for os, der er ikke så lang tid tilbage. Jeg har lige talt med ambassadøren i Riyadh, som har besøgt al-Khawaja i dag, og han modtager nu ud over vand også mineraler og vitaminer, så han får en lille smule næring. Det er en anden situation end i går, og det er fordi han er bange for, at man ellers ville tvangsfodre ham, forklarer udenrigsminister Villy Søvndal.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at forsøge at få løst den her sag. Og det gør vi selvfølgelig, fordi vi ønsker at hjælpe al-Khawaja. Hans forbrydelse, som ikke er nogen forbrydelse, er, at han kæmper for menneskerettigheder. Og det er noget, der ligger den danske regering meget på sinde, og derfor er det her en vigtig sag, også for den danske regering, forklarer Villy Søvndal.

Voldtaget og tortureret

Al-Khawaja er med udenrigsministerens ord internationalt kendt for sin kamp for menneskerettigheder. Ikke bare i Bahrain, og netop derfor ligger det regeringen meget på sinde at få sagen løst.

- Det skal også tilføjes, at al-Khawaja har været udsat for grove ting, mens han har været fængslet - voldtægt og tortur. Det står i de bahrainske myndigheders egen rapport. Og det gør det bare så meget mere oplagt, at man udviser det hensyn, at han kommer til Danmark.