Vingefang på 117 meter: Verdens største fly tager sin første tur

Flyet er designet som en affyringsrampe, der skal kunne sende satellitter i kredsløb om jorden.

Efter flere års udviklingsarbejde i Mojave-ørkenen nord for Los Angeles i USA kom verdens største fly i dag på vingerne i næsten to og en halv time.

Det skriver det amerikanske medie, CNN.

Flyet har et vingefang, der er ligeså stort som en amerikansk fodboldbane, og det vakte begejstring blandt folkene bag at se flyet lette fra jorden.

- Vi gjorde det endelig, og det var et følelsesladet øjeblik, da vi overværede fuglen flyve. Jeg har forestillet mig dette øjeblik i flere år, lød det ifølge CNN fra Jean Floyd, der er direktør i virksomheden Stratolaunch Systems.

Virksomheden er grundlagt af den ene Microsoft-stifter Paul Allen, der døde sidste år - blot få måneder inden, at kæmpeflyet var klar til luften.

Let adgang til rummet

Det var Stratolaunch Systems, der ledede testflyvningen af verdens største fly, som har fået navn efter virksomheden. Det er ikke et passagerfly, men er designet som en kæmpe affyringskampe, der skal kunne sende satellitter i kredsløb om jorden.

Målet med at udvikle den store affyringsrampe er at gøre adgangen til rummet mindre kostbar for militær, virksomheder og den amerikanske rumfartsadministration, NASA, skriver CNN.

Faktisk lyder Stratolaunch Systems' forretningsmodel ifølge CNN, at det skal være ligeså let at få satellitter i rummet, som det er at få et rutefly i luften.

  • . (Foto: Gene Blevins © Scanpix)
  • . (Foto: Gene Blevins © Scanpix)
  • . (Foto: Gene Blevins © Scanpix)
1 / 3

117 meter bredt

Tidligere F-16 pilot Evan Thomas styrede flyet ved testflyvningen, og flyet, der bliver kaldt 'Roc' fløj i det store hele, som han havde forventet, siger han til CNN.

- Det var alt i alt fantastisk. Jeg kunne ikke have håbet på mere ved den første flyvning. Særligt ikke med et fly, der er så komplekst og unikt, lød det, da Evan Thomas var retur fra sin næsten to en halv time lange flyvning.

Vingefanget på flyet, der også har to cockpits, er på omkring 117 meter. Til sammenligning har et passagerfly af typen Airbus A380 et vingefang på 80 meter.

CNN skriver, at Stratolaunch Systems forventes at sende første satellit af sted næste år, hvis alle kommende testflyvninger går som planlagt. Der skal nemlig adskillige testflyvninger til, før det amerikanske luftfartstilsyn, FAA (Federal Aviation Administration, red.) endeligt kan godkende flyet.

Du kan se flyet lette i videoen øverst i artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk