Vinter-OL vækker stolthed - ikke skandale - i Rusland

En stor del af befolkningen i Rusland kan ikke hidse sig op over anklager om korruption og overforbrug.

I den vestlige verdens medier har OL i Sochi udviklet sig til lidt af et PR-mareridt for Rusland med historier om korruption, overforbrug og krænkelser af menneskerettighederne.

Men billedet er et helt andet i værtslandet og i lande som Kina og Indien.

- Størstedelen af jordens befolkning hæfter sig ikke ved de ting, vi hæfter os ved, siger Jyllands-Postens udlandsredaktør, tidligere Rusland-korrespondent Flemming Rose til Verden ifølge Gram på P1.

Slubre det i sig

Flemming Rose fortæller, at præsident Vladimir Putins store satsning på OL i Sochi giver masser af mening, når man ser sagen fra et russisk perspektiv.

- For mange russere vil det vække patriotiske følelser. Min kone, som er russer, vil sidde fredag aften og slubre åbningsceremonien i sig og blive varm om hjertet, siger Flemming Rose.

Vant til skandale

Erik Kulavig, som er cand.mag. i russisk og centerleder ved Center for Koldkrigsstudier på SDU, mener ikke, at patriotismen vil være meget mere udtalt i Rusland, end det var tilfældet i Storbritannien under OL i London i 2012.

Men russerne vil have lettere ved at ignorere skandaler om for eksempel korruption, som optager vestlige medier.

- Man er så vant til, at statsmagten er korrupt. Man tror ikke hinanden over en dørtærskel. Det er Ruslands kæmpe politiske problem. Men det er ikke på samme måde en skandale, som det er her. Så det er ikke noget, der i først omgang ødelægger festen, siger Erik Kulavig.

Ingen genetisk kodning

Flemming Rose mener dog, at det vil være forkert at sige, at russerne "accepterer" korruption:

- Men hvilket valg har de? Kan de gå til domstolene og melde en korrupt embedsmand? Nej, så ryger de ud til højre. Så der er noget resignation. Det er ikke sådan, at russerne er genetisk kodet til at finde sig i hvad som helst, siger han.

Se TV Avisens indslag om overforbrug til vinter-OL i Sochi i videoen i toppen af artiklen.

FacebookTwitter