Når man taler bønder, springere og løbere, tænker de fleste nok ikke på et decideret drama, men det opgør, der i aften finder sted i New York, er ikke et hvilken som helst skakopgør.
Der er tale om verdensmesterskabet. Efter to uger og flere partier er det blevet nødvendigt med en omkamp, der bliver det endelige opgør. På hver sin side af brættet sidder to usædvanlige spillere. De har meget til fælles, Magnus Carlsen og Sergey Karjakin, men er alligevel vidt forskellige.
For norske Magnus Carlsen markerer dagen både chancen for endnu et verdensmesterskab og en 26-års fødselsdag. For Sergey Karjakin er det muligheden for at bevæge sig ud af Carlsens skygge.
Magnussen har gjort skak 'cool'
Magnus Carlsen er blevet kaldt skakkens Mozart og har trods sin unge alder allerede to verdensmesterskaber på sit cv, som han vandt i 2013 og forsvarede i 2014.
Se Magnus Carlsen spille skak med bind for øjnene
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:583d5cff6187ab124c763afc
Den syvdobbelte danske mester, Sune Berg Hansen, har selv spillet mod Carlsen og betegner ham som en universel spiller, der dog også har en svaghed.
- Han har måske undervurderet Karjakin, og det er en svaghed. Alt er så let for ham, at han godt kan blive skødesløs. Jeg har selv spillet mod ham, hvor det blev remis, (uafgjort red.) fordi han ikke gad at tænke. Hvis han gad at tænke over det, havde han vundet.
Da det første verdensmesterskab kom i hus, var Carlsen allerede et kendt skaknavn. I 2004 imponerede han ved en turnering i Holland og blev i en alder af 13 år stormester og trak store overskrifter i hjemlandet, hvor der også blev lavet en dokumentar om ham. Forældrene bakkede op om den 13-åriges talent og lejede deres hus ud i et år, så de kunne rejse med den unge Carlsen rundt i verden til skakturneringer.
Det viste sig at være en god investering, for siden da har skakevnerne indbragt Carlsen millioner af kroner. Ikke bare i præmiepenge, men også via lukrative aftaler med tøjmærket G-Star Raw, som han har været kampagnemodel for, og igennem smartphone-appen 'Play Magnus', der giver skakspillere gode råd.
Carlsen lever et jetset-liv
Spillet har gjort Magnus Carlsen til et kendt navn i udlandet, hvor han har medvirket i flere talkshows og snart medvirker i kultserien The Simpsons.
- Han rejser rundt i hele verden og taler med Bill Gates og alle mulige andre. Han lever et jetset-liv, og når han møder op, vælter det frem med teenage-piger, siger Sune Berg Hansen.
Flere internationale medier har bemærket, at Magnus Carlsen har været med til at gøre skak ’cool’, og han er sågar blevet kaldt skakkens Justin Bieber. En præmis, som Carlsen dog ikke selv anerkender.
- Jeg bryder mig ikke om ideen om, at cool er det modsatte af at være nørd. Noget kan være nørdet, men stadig cool. Jeg synes generelt, at det er en god ting at være nørdet, sagde han til Financial Times i 2015.
Lærte at spille skak som femårig
Carlsen, hvis forældre begge er ingeniører, viste allerede som lille en interesse for komplekse puslespil, da han knap kunne gå.
Ifølge en tidligere lærermester, Simen Agdestein, havde han en ekstrem hukommelse og kunne som femårig nævne alle verdens hovedstæder. Også Sune Berg Hansen taler om Carlsen som "utroligt intelligent."
Magnus Carlsen har dog flere gange afvist, at han skulle være noget geni.
- Det er jeg ikke. Jeg er bare virkelig god til, det jeg laver. Jeg er så heldig, at jeg laver noget, jeg elsker. Men jeg er ikke noget geni, sagde han i 2013 til The Guardian.
Det var også i en alder af fem, at han at lærte at spille skak af sin far. Et spil han i starten ikke viste den store interesse for, men som senere blev en stor del af hans liv.
Karjakin: Jeg kunne træne i ni timer om dagen
Karjakin, ligeledes 26, var også i en tidlig alder kendt som et regulært skakgeni og begyndte også at spille allerede som femårig.
At både Carlsen og Karjakin begyndte at spille i en tidlig alder er ikke nogen tilfældighed, forklarer Sune Berg Hansen.
- Hvis du ikke starter tidligt, bliver du ikke god. Der er nogle veje, der skal laves i hjernen, der kun kan laves i en ung alder. Selvom du er den klogeste i Mensa og starter som 20-årig, kan du ikke blive god.
I 2002 blev Karjakin som 12-årig den yngste stormester i skakkens historie. Dengang erklærede han, at målet var at blive verdensmester som 16-årig. Det lykkedes ikke, og 14 år senere har han stadig det store verdensmesterskab til gode.
Også for Karjakin spillede forældrene en stor rolle. De sagde deres job op på grund af manglende sponsorrater og flyttede til Kramatorsk i det østlige Ukraine, så han kunne gå på skakskole. Her helligede Karjakin sig skakken og trænede flere timer om dagen.
- Jeg havde hørt om den her skakskole, og det var min store drøm at gå der.
- Jeg kunne bruge hele dagen i skakklubben. Da jeg var ni år gammel, kunne jeg sagtens træne i op til ni timer, siger Sergey Karjakin i dokumentaren 'Sergey'.
Da lederen af skolen døde, flyttede familien tilbage til Krim, hvor de boede fra Karjakin var 13 til 19 år. Et træk, der ikke gjorde noget godt for udviklingen af hans skakspil.
- I den alder gik jeg måske glip af nogle muligheder. Hvis jeg var flyttet til Rusland tidligere, kunne jeg have udviklet mig hurtigere, end jeg gjorde.
Verdensmesterskab sammenlignet med koldkrigsdrama
I 2009 opnåede Karjakin russisk statsborgerskab efter dekret fra præsidenten, Dmitry Medvedev. Russerne gav ham et sponsorat og mulighed for at arbejde sammen med trænere, der kunne udvikle talentet.
Selvom Karjakin blev født på den nu annekterede Krim-halvø, har han været en stor støtte af det russiske regime. Kort efter annekteringen poserede han på Instagram i en Vladimir Putin-t-shirt med ordene: Man dropper ikke sit eget folk.
- Jeg er allieret med Rusland, fordi Krim er blevet overført til Rusland, sagde han dengang til mediet RFE/RL.
- Jeg er ekstremt glad for dette, for jeg har altid betragtet mig selv som russer. Jeg taler russisk, tænker på russisk, så jeg er fuldkommen en russisk person, og jeg støtter Rusland som stat.
At Sergej Karjakin stiller op for Rusland og er Putin-støtte har fået flere internationale medier til at drage en parallel mellem skakopgøret og den historiske kamp 1972 mellem USA's Bobby Fischer og Sovjetunionens verdensmester Boris Spassky, hvor spillet blev et billede på kampen mellem USA og Sovjetunionen, og i Rusland følger man kampen tæt.
For syvdobbelte danmarksmester, Sune Berg Hansen, står Magnus Carlsen som det bedste kort med sin universelle spillestil.
- På et tidspunkt stak Carlsen af og udviklede sig til, hvad mange mener er historiens bedste skakspiller, og han har udviklet en universel stil, hvor han er god til alt.
- Karjakin er jo kommet så langt, men man har måske lidt på fornemmelsen, at det lige så godt kunne være en af de andre frem for Karjakin, der sad der, siger Sune Berg Hansen og fremhæver Karjakins defensive spil som noget helt særligt.
Om Karjakin bevæger sig ud af Carlsens skygge, og Rusland får sin verdensmester afgøres i New York klokken 20 dansk tid i aften, hvor Carlsen tippes som vinderen, selvom han har fået kritik for sit spil i de tidligere partier.
- Carlsen er stadig favorit, og hvis man kigger på det indbyrdes i hurtigskak, har han overtaget, siger Sune Berg Hansen.
- Karjakin er ikke dårlig, og han har den fordel, at han har mindst at tabe og har gode nerver. Carlsen kan godt blive nervøs.
For den norske fødselar og verdensmester er der meget på spil.
- Carlsens arv er virkelig i fare. Taber han, er han bare one of the guys, siger Sune Berg Hansen.
FAKTA: Sådan afgøres VM i skak
- •
De to spillere er den nuværende verdensmester, og udfordreren er vinderen af Kandidatturneringen, der afholdes netop for at finde udfordreren.
- •
Vinderen af turneringen og verdensmesteren spiller herefter 12 partier over flere dage.
- •
En sejr giver ét point, remis (uafgjort) giver et halvt.
- •
Den, der først når 6,5 point vinder.
- •
Efter 12 partier står der 6-6 mellem Karjakin og Carlsen.
- •
Derfor er der omkamp. Her spilles der fire partier hurtigskak. Er der stadig uafgjort, spilles der fire parti lynskak. Står det igen lige findes vinderen i såkaldt Armageddon.
- •
Kilde: spilxperten.dk